Magyar Woodstock Badacsonyból (vitorlazzitthon.hu)

Félszáz évvel ezelőtt a badacsonyi Tátika bisztróban valami elindult. 1969 nyarán nem csupán Török Ádámot és a Mini együttest ismerte meg a közönség a Balaton partján, hanem hazánkban is olyan hangulat vált meghatározóvá zenei téren, ami sok ezer kilométerrel távolabb, a Woodstock Fesztivál környékén. A mi Woodstockunk ugyanakkor a Magyar Tenger maradt. Most július 18-án mindezt ünneplik a közönséggel a Friss Teraszon, az 50 éves jubileumi koncerten.

1969 nyarán néhány hónapos együttes volt a Mini, amikor is felkérést kaptak, játszanak Badacsonyban, a Tátika Bisztróban – emlékezett vissza a kezdetekre a vitorlazzitthon.hu-nak adott interjújában Török Ádám. A legendás Mini Együttes frontembere kifejtette: kezdetben azt hitték nem lesz senki a Tátikában, de az első pár nap játék után elkezdtek gyülekezni az emberek az ország különböző pontjairól. Elmondta azt is, hogy a településen egy vályogházban laktak, és egyszer csak azt vették észre, hogy az egész belvárosi hippi galeri a kertben alszik, és várja a másnapi koncertet.

Török Ádám szerint valami óriási dolog történt ’69 nyarán, éppen a Woodstockkal egy időben a Balatonon, ami visszatekintve a hippi korszak csúcsa. A Máté Péter-díjas zenész hozzátette: 1999-ben a zenekar 30. születésnapját is a Badacsonyban ünnepelték, amely a Mini legnagyobb koncertje volt. Ennek helyszíne a Tátika melletti strand volt, ahol négy órán keresztül játszottak kétezer ember előtt, háttérben a teliholddal és az ezüsthíddal.

A Mini Együttesnek ugyanakkor nem csak koncerthelyszín a Balaton. Több dalukat is a Magyar Tenger ihlette. Török Ádám ezek közül a Vissza a városba címűt emelte ki, amelyet ’72-’73 között írt, és a zenekar egyik leghíresebb dalává vált.

Török Ádám a csütörtökre, a Friss Teraszra szervezett 50. jubileumi koncertről elmondta: felidézik az egykori Mini emlékét, megemlékeznek azokról a tagokról, akik már nincsenek közöttünk, de fellépnek a mostani zenekar tagjai mellett az Ős Mini zenészei is, például egykori dobosuk Las Vegasból érkezik Badacsonyba. A teljes interjú a vitorlazzitthon.hu oldalon hallgatható meg.