Magyar Passió – Premier előtti vetítés Balatonfüreden (kultura.hu)

Eperjes Károly új filmjének, a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről szóló Magyar Passiónak a premier előtti vetítését tartják október 27-én a füredi Balaton Moziban. Az egész estés film bemutatója után a film készítőivel találkozhat a közönség.

A film forgatása ez év áprilisban kezdődött az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn. Az alkotás az 1950-es évek vészterhes időszakát idézi fel. 1950. június 8-áról 9-ére virradóra, egyetlen éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással szinte az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták és minden értéküktől megfosztották – írja a kultura.hu.

A filmet Balatonfüreden, a budapesti premiert megelőzően vetítik le október 27-én, 20 órától a Balaton Moziban.

A film rendezője, Eperjes Károly így beszélt az alkotásról:

Ott van a címlistán, hogy ezt a filmet én rendeztem, de ez nem igaz. Isten nélkül nem készült volna el a film. Olyan instrukciókat is adtam a forgatás közben, amik nem szerepeltek a forgatókönyvben, sőt előtte meg sem fogalmazódtak bennem. A film nemcsak a hívőknek szól, remélem, megszólít mindenkit, és rádöbbenti az embereket, milyen vallásüldözés zajlott itt az országban az ötvenes években. Kemény, de igaz film, valós, megtörtént eseményeket jelenít meg.