Változik a Magyar nyelv hete programja Balatonfüreden

Hamvas Béla szellemében – egyhetes programsorozattal ünneplik Balatonfüreden a Magyar Nyelv Napját. Az előzetesen Magyar nyelv napja és Hamvas-napok programsorozat részeként meghirdetett mai Szabó Balázs Bandája-, illetve a holnapi Kaláka-koncert is elmarad. A programsorozat többi rendezvényét megtartják, de mindegyiken maximalizált a részvétel és regisztrációhoz kötött.

A november 6-15. között zajló programsorozathoz ezúttal a Hamvas Napok rendezvényei is kapcsolódnak – írják a város honlapján.  A magyar irodalom örök megosztó, egyben legendás szerzőjét, a hazai irodalom és bölcselet egyik legnagyobb huszadik századi alakját, Hamvas Bélát idézik meg zenével és ráolvasással, de lesz zarándoklat a Koloska völgyben álló hárshoz is, amely a kultikus író Fák című esszéjét ihlette.

A Magyar Nyelv ünneplése november 6-án kezdődik a városban a szervezők közös máglyagyújtást is ígérnek.

Másnap rendhagyó tárlatvezetés lesz Jókai egykori villájában. A nagy gourmé hírében álló író füredi otthonában is sokat főzött, ezúttal a konyháját Zeliska Orsolyával, a Péklánnyal járhatják körbe az érdeklődők, közben süteményeket kóstolgatva. A nagy klasszikus kulturális örökségéről Juhász Anna irodalmártól hallhatunk a tárlatvezetésén.

November 10-én, kedden Száraz György tart rendhagyó irodalom órát, másnap Tóth Krisztinával lehet ugyanezt átélni, akivel közös versmondás is lesz.
Bemutatják Tóbiás Krisztián: A Mikulás rakétája című verskötetét. A szerzővel, aki a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője, Bozsik Péter költő beszélget.

November 13-án, pénteken rendezik meg a hagyományos megemlékezést Hamvas Béláról a Tagore sétányon. Kiállítás nyílik a Hamvas hársról Szamódy Zsolt fotóművész képeiből, Udvaros Dorottya pedig egyedi hangvételű estet tart, amelyen Kollár Klemencz László, (ének, gitár) lesz a kísérője.

Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska völgybe az itt található ikonikus hársfához, majd borkóstolóval összekötött irodalmi est zárja a Hamvas Bélára való emlékezést. Az estet ifj. Figula Mihály borász és Kéry Kitti színművész celebrálja.

A programsorozatot vers improvizációk zárják. Varró Dániel költő és Bíró Eszter énekes, színész zenei párbeszédben vonultatják fel a kortárs és az avantgárd költészetből saját zenés-verses TOP10 átirataikat.