Magyar Néprajzi Társaság: a gyűjtőmozgalom turnéjának első állomása Fonyód

A Tradíció néprajzi gyűjtőmozgalom turnéra indul! A Magyar Néprajzi Társaság önkéntes gyűjtés irányításáért felelős vezetői országos bemutatkozó sorozatot indítanak a gyűjtő mozgalom népszerűsítésére. Fonyódon találkoznak először november végén a helyi közösséggel és vezetőivel – adta hírül a társaság közelményében.


A turnén szeretnék felhívni a térségben élők figyelmét arra, mennyire fontos a környék néprajzi értékeinek helyi feltárása, gyűjtése.  Fölkínálják segítségüket a még nem aktív, de a helyi hagyományokat jól ismerő reménybeli gyűjtőknek.

Az első rendezvényt Vasvári Zoltán etnográfus, az MNT Néprajzi Gyűjtő Szakosztályának titkára szervezi. Tátrai Zsuzsanna folklorista, országos hírű népszokáskutató bemutatja a buzsáki származású Madarászné Proity Marianna fonyódi óvónő buzsáki néprajzi gyűjtéseit.

Paál Zsuzsanna elnök a Néprajzi Gyűjtő Szakosztály célkitűzéseiről, az ötéves Tradíció Pályázat egyes fordulóiról, táborairól, továbbképzéseiről és megjelent, illetve előkészületben lévő kiadványairól beszél.

A Tradíció mozgalom másik ötletgazdája Birinyi József etnográfus, a Hungarikum Szövetség elnöke ismerteti a Hungarikum törvényt, a Magyar Értéktár fölépítését és a települési Helyi Értéktárba jelölés módját. Ezért a bemutatkozó sorozat első állomásán a kulturális szakemberek és érdeklődők mellett a helytörténészekre is számítanak.

(A körútról a tradicio.weebly.com honlapon, ill. a Tradíció Pályázat és a Néprajzi Gyűjtők FB-oldalán lehet továbbiakat olvasni.)