Magyar Nemzeti Parkok Hete: számos programmal készülnek a Balaton körül

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 kampány keretében június 6-12. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket. A rendezvény nyitóhétvégéjének június 3-6. között Balatonfüred ad otthont, kapcsolódva a Balatoni Hal- és Borünnep programjaihoz. A folytatásban, június 6-12. között valamennyi Balaton-felvidéki nemzeti parkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várnak mindenkit földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron. 

 

A Salföldi Major vendégei június 4-én (szombat) a magyar pásztorkutyák Skobrák Ferenc Emlékversenyén kutyakiállítást, a XXIII. Magyar Országos Terelő Bajnokság minősítő fordulóját, terelési képességvizsgát láthatnak.  A terelőversenyen induló kutyák a bemutató major őshonos juhait terelik gazdájuk irányításával a hagyományos stílusú magyar (MEOESZ) versenyszabályzat szerint. A rendezvényen őshonos magyar pásztorkutyák tájjellegű kiállítása is megtekinthető lesz, amelyen elnyerhető a Salföld Szépe díj. A rendezvényt színesítik a Salföldi Major állandó kiállításai és állatbemutatói illetve lovas, csikós programjai. Június 8-án (szerda) felnőttek részére kedvezményes jegyet biztosítanak a Salföldi Major bemutatóhelyen, ahol magyar háziállatfajták, állatsimogató, fűszer- és gyógynövénykert, lovaglás, lovaskocsikázás várja a látogatókat!

Június 7-én (kedd) a felnőtt vendégek kedvezményes jeggyel látogathatják a Hegyestű Geológiai bemutatóhelyet.

Életre szóló élményben lesz része azoknak, akik élnek a Csodabogyós-barlangba szervezett alaptúrán a kedvezményes részvétel lehetőségével június 8-án (szerda) és ebbe a cseppet sem szokványos világba váltanak jegyet.

Június 9-én (csütörtök) 10.00 órakor kezdődik Csopakon, a Nyomozás a patak apró élőlényei után címet viselő program, melynek keretében bepillantás nyerhetnek a kis helyi patak élővilágába és levelezőlapot készítenek a szerzett élményekről.

Június 10-én (péntek) kedvezményes belépőjegyet válthatnak felnőtt a vendégek a Kápolnapuszta Bivalyrezervátumba.

Június 11-én (szombat) e-kerékpártúrát szerveznek a Balatonarácson és Balatonfüreden keresztül vezető útvonalon a gyönyörű kilátást kínáló Zádor-várhoz. A nemzeti park munkatársa által vezetett körtúra kiindulópontján, Csopakon, az Angolkisasszonyok egykori nyaralójáról tudhatunk meg érdekességeket. A Balaton vidékének sokszínű kultúrtörténeti és hagyományos tájhasználati örökségére egy csopaki műemlék malom, Arács skanzennek is beillő faluközpontja érintésével nyitnak ablakot. A néprajzi túraszakaszt Barnag és Vöröstó képviseli. A gyönyörű kilátást kínáló Zádorvárnál a környék történelmi viharait, szőlőhegyi parázs birtokvitáit idézik fel, majd  gurulnak Pécsely és Aszófő érintésével vissza Csopakra.

Az Eperjes-hegyi tanösvényre június 12-én (vasárnap) 10:00 órától szerveznek játékos programot főként családoknak. A földtani különlegességek mellett egy egész csokorra való történelmet, néprajzot, élővilágot érintő érdekességet mutatnak be a területről, kicsit kitekintve a Bakony egészére is. A nem mindennapi változatosságot kínáló túraútvonal kilátópontokon, mohos sziklafalak között, napsütötte réten, sötét szálerdőben kanyarog, és ezek a gyönyörű szakaszok szinte lépésenként váltakoznak. A kutatóárkokba is bemerészkednek, ahol megélhető a felfedezés minden izgalma.

További részletek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park holnapján olvashatók.