Magyar Borok Mustrája Keszthelyen (programturizmus.hu)

A Goldmark Károly Művelődési Központ immár nyolcadik alkalommal szervezi meg hagyományos novemberi borkóstoló rendezvényét, a Magyar Borok Mustráját 2017. november 18-án, a keszthelyi Balaton Színházban. A rendezvény legfőbb célja, hogy fórumot biztosítson a tradicionális magyar és hazai nemesítésű szőlőfajtáknak, valamint a belőlük készített ízletes és különleges, gyakran a nagyközönség számára ismeretlen boroknak.

A szervezők egyben lehetőséget kívánnak nyújtani a borbarátoknak ezeknek a „hungarikum” boroknak a megismeréséhez és a kóstolásához is. A sétáló kóstoló mellett, a szakmai délutánon több borász és szakember tart majd rövid előadást szőlészeti, borászati, vagy egyéb témákban.

A 2017 november 18.-án szombaton 14.00-19.00 óra között tartó rendezvény igazi különlegessége persze maga a Bormustra, melyen több mint száz különböző, jellegzetes magyar szőlőfajtából készített bor korlátlan kóstolási lehetősége várja a borbarátokat. A bormustrán és az előadásokon kívül az aulában gasztronómiai kiállítók finomságait is megkóstolhatják majd az érdeklődők. A rendezvény záró programjaként, 18.00 órától idén is koncerten szórakozhatnak a vendégek.

Csatlakozva a 2017 A FURMINT ÉVE tematikához, a szervezők az idei rendezvényen kiemelet figyelmet fordítanak majd erre a kiváló, őshonos magyar szőlőfajtára. A kibővített furmint válogatás mellett valamennyi meghívott pincészet (Laposa, Tornai, Gróf Degenfeld) kínálatában megtalálható lesz a fajta, lehetőséget adva a különböző borvidékeken készített furmintok összehasonlításra.

A Magyar Borok Mustrája rendezvénnyel a szervezők a kezdetek óta tisztelegni kívánnak Keszthely város díszpolgára, a kiemelkedő szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Károly emléke előtt is.

 

Progam:
14.00   Ünnepélyes megnyitó és megemlékezés DR. BAKONYI KÁROLY szőlőnemesítőről.

14.00 – 19.30   Borkóstoló: Jellegzetes MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK borainak kóstolása.
Borválogatás: Pampetrics Borkereskedés (Keszthely)
Vendég borászatok saját kínálattal:
LAPOSA BORBIRTOK (Badacsony)
TORNAI PINCÉSZET (Somló)
GRÓF DEGENFELD SZŐLŐBIRTOK (Tokaj)

ELŐADÁSOK:
14.30 – 17.30:   Előadások szőlészeti, borászati és egyéb témákban:
– DR. PÁLFI DÉNES (Da Bibere Zalai Borlovagrend): Emlékezés dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítőre
– GYANÓ SZILVIA (Balatoni Múzeum): Balatoni borkultúra régen és ma
– GAJDICS PÉTER (Tornai Pincészet – Somló): A furmint és a Somlói borvidék
– ZSURKI SÁNDOR (Gróf Degenfeld Szőlőbirtok – Tokaj): A fajta találkozása egy kivételes adottságú borvidékkel

GASZTRONÓMIA:
14.00 – 19.00:
Egyéb étel és ital kínálat:
– sajtok
– csokoládék, bonbonok
– borkorcsolyák, pogácsák…

KONCERT:
18.00 – 19.00:
VIVÁT BACCHUS ÉNEKEGYÜTTES – bordal koncert

JEGYÁR:
3.900 Ft/fő, mely tartalmazza: egyedi kóstoló pohár, az előadásokon és a koncerten való részvétel, korlátlan kóstolási lehetőség a készlet erejéig. (A rendezvényre jegyek csak korlátozott számban /150 db/ kerülnek értékesítésre!)