Magán zajvédő falat építenek Paloznakon (veol.hu)

Ha valaki figyelmesen közlekedik a 71-es úton Paloznaktól Csopak felé, észreveszi, hogy a sínek mögött óriási falat épít valaki. Hetven méter hosszú, három méter magas, fél méter széles lesz. Engedélyezett magán zajvédő falról van szó, amelynek felhúzásával Makai József helyi vállalkozó nem csak a saját családjával tesz jót.

 

– Többen érdeklődtek, hogy mi az a túlméretezett kerítés a telkem 71-es út felőli oldalán. A válasz roppant egyszerű, mindez egy zajvédő fal lesz. Amikor felmerült annak a gondolata, hogy mi lenne, ha házat építenénk Paloznakon a műhelyem melletti telken, a legnagyobb gondot a vonat, és főleg a 71-es út forgalmi zaja jelentette. Első utam a hivatalba vezetett a polgármesterhez és a főépítészhez, hogy van-e lehetőségem egy zajvédő fal építésére – magyarázta Makai József.

A polgármesteri hivatalban mindezt üdvözölték, egyetlen kikötésük volt csupán, hogy növényekkel telepített, természetes, földtöltésű, tájba illő fal legyen, mellyel Makai József is maximálisan egyetértett. Több hatósággal kellett egyeztetnie, mire végül elkezdődhetett az építkezés.

A Magyar Államvasutak Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság hálózatfejlesztési osztálya az alábbi feltételek mellett adta meg az engedélyt: A meglevő vasútvonal mellett az új építmény építtetőjének feladata az Országos Településrendezési és Építési Követelmények 38. paragrafusában előírtak teljesítése, a környezetvédelmi előírások betartása. Ezen belül a zaj- és rezgésvédelem megoldása, úgymint zajvédő szerkezetek telepítése.

– A fal egy horganyzott fémszerkezetből épült, ami nagyon időtálló. A fémrácsok közé zöld színű talajtakaró fóliát engedünk be, mely közé földet töltünk, ami szakértők szerint akusztikailag a legjobb védelmet biztosítja. Mindez hangelnyelő, nem visszaverő, mint a beton – ismertette Makai József.

– A talajmechanikai vizsgálatok alapján készültek a statikai tervek, hogy biztonságos legyen, ismerve az itteni szélviszonyokat. Miután megépült a szerkezet, innentől kezdve a kertészeké a főszerep. Ők betelepítik előnevelt futókkal, amelyek a lehető leggyorsabban bezöldítik a kerítést, így majd sövény hatását kelti, minden irányból – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a beruházás összesen 3,8 millió forintjába kerül. Makai József vállalása példaértékű, hiszen ezzel a zajvédő kerítéssel sok ember jól jár. Nem kell többé hallgatniuk sem a vasút, sem a közeli út zaját.