Madárgyűrűzési dömping Fenékpusztán

Kedvezőek az idei tapasztalatai a balatoni Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásnak. Míg a korábbi években gyakran csupán 30-40 madarat fogtak be naponta, addig idén, időjárástól függően 250-300 is a hálóba kerül. Az állatokat alapos vizsgálat után szabadon engedik egy azonosító fémkarikával a lábukon.

A madarak vonulásának kutatását segítő madárgyűrűzést 1985 óta végzik a Keszthely közelében lévő állomáson. Idén júliusban különösen sok madár akad fent a Balaton-parti nádasban kifeszített, finom szövésű hálón. A hónap első felében naponta olykor 250-300 madarat is meggyűrűztek az állomáson dolgozók és az önkéntesek.

Varga Júlia madárgyűrűző a hirbalaton.hu-nak elmondta, hogy ebben az évben nagyon jó kondícióban vannak a szárnyasok, pedig korábban aggódtak, hogy a májusi erős fagy, és a hideg idő miatti kevesebb táplálék kárt tett az állományban. Hozzátette: a szúnyogirtás sem okozott gondot eddig, úgy tűnik bőségesen találnak élelmet a madarak. A gyűrűzéssel elsődlegesen a vonulásukat kutatják. A sorszámozott fémkarika felrakása előtt a faj nevét, az egyed korát, valamint a súlyát és a szárnyhosszt is rögzítik egy naplóban. Ezekből az adatokból következtetni lehet az állomány nagyságára, a madarak életkorára, vonulási útvonalukra és számos más dologra.

A fenékpusztai állomáson a gyűrűzés mellett fontos munka a madármentés. Jelenleg is több gólyát, baglyot, fecskét és egerészölyvet gondoznak, hogy amint az egészségi állapotuk, kondíciójuk megengedi, némi visszaszoktatás után szabadon engedjék őket.

(23:45)