Ma reggel elrajtol a Balaton legnépesebb szólóvitorlás versenye (aquamagazin.hu)

Ma reggel 9 órakor vág neki a Flexfleet Klasszikus Szóló egykezes verseny mezőnye Tihanyból, hogy teljesítse a nagy kihívást: körbevitorlázni a Balatont – egyedül – írja az aquamagazin.hu.

A versenyzőknek lényegében a Kékszalag hosszát, vagyis a teljes Balatont kell körbe vitorláznia, méghozzá szólóban, teljesen egyedül egy vitorláson. A kormányzás, a vitorlák kezelése, azok cseréje, a spinakkerezés mind egy ember feladata, méghozzá a szélviszonyok függvényében akár 36 órán át.

A verseny több éves előzménye, hogy túraként már négyszer teljesítették lelkes vitorlázók egyedül ezt a balatoni „nagy kört”. Első évben csak négy Folkboat, majd évről-évre bővült a résztvevők száma. Így a tavalyi évben a túra megérett arra, hogy már egy igazi verseny biztonságos keretei között vitorlázhatták végig azt az erre vállalkozók.

Tavaly óta a Tihanyi Hajós Egylet ad otthont a versenynek, a rajt és a befutó a Tihany előtti vízterületen lesz. A THE azért is vállalta szívesen a verseny megrendezését, mert közel áll hozzá a verseny szellemisége, a résztvevők egytől-egyig nagy vitorlás teljesítményt nyújtanak a táv végig vitorlázásával. A legfőbb siker ezen a versenyen azonban nem a győzelem, hanem a teljesítés! Minden induló saját és hajójának határait feszegeti, kormányos és hajó régi jó barátok kell, hogy legyenek, közösen segítve, támogatva egymást a sok-sok együtt töltött versenyóra alatt.

A nagy kihívás mellett a legfontosabb, hogy minden versenyző biztonságosan vitorlázza végig a távot, ezért minden hajó GPS jeladóval lesz felszerelve, és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a teljes 36 órás versenyidő alatt három mentőhajóval áll majd készenlétben.

A GPS jeladók segítségével a szurkolók is követni tudják a verseny állását, a Race and Trace honlapján.