Lemondott Szigliget egész vezetése

Ma reggel lemondott tisztségéről Balassa Balázs, Szigliget független polgármestere, és felállt az önkormányzat négy független tagból álló képviselő-testülete is – értesült a hirbalaton.hu. A polgármester megkeresésünkre közölte: „Nagyon nehéz döntés volt, de úgy érzem, hogy ma már nem lehet aszerint az értékrend szerint végezni a munkámat, amiben hiszek, és amit képviseltem az elmúlt 22 évben”.

 

„A képviselő-testülettel ismertettem a fenti elhatározásomat, és mivel átérzik a döntésem súlyát és egyetértenek az érveimmel, ezért úgy határoztunk, hogy 2020. július 22-én a képviselő-testület kimondja feloszlását” – fogalmazott Balassa Balázs, aki 22 éve töltött be tisztséget Szigliget vezetésében. Kezdetben képviselőként, 18 éve pedig polgármesterként.

A hirbalaton.hu kérdéseire válaszolva elmondta, a térségben sokan tudják, hogy nem szeretett volna már a tavalyi választásokon sem elindulni. Leginkább a megkezdett munkák befejezéséért, és a jelenleg is zajló pályázatok miatt döntött úgy, hogy ismét megméretteti magát – tette hozzá. Amikor ez kiderült, nem akadt, aki ringbe szállt volna vele, mivel nem sok esélye lett volna. A lemondó polgármester válaszolt pár kérdésünkre:

 

Van-e konkrét oka a döntésének?

– Egyre nehezebben élem meg az igazságtalan, rosszindulatú támadásokat. Rá kellett döbbennem arra, hogy nagyon megváltozott az a közeg, ami körül vesz bennünket, és amiért korábban időt, energiát nem kímélve szerettem dolgozni. Végső döntésem meghatározó okát még nem szeretném nyilvánosságra hozni.

 

Ha summázni kellene, hogy településen belüli konfliktusok, vagy külső okok vezettek a lemondásához, mi lenne a válasza?

– Egyértelműen külső.

 

Mit üzen az önt megválasztó embereknek?

–  Az elmúlt 9 hónapban mindent megtettem azért, hogy méltó legyek a választók újabb bizalmára. Úgy gondolom becsülettel dolgoztam a település, a térség fejlődéséért. Mindig is büszke leszek Szigliget vezetésem alatt elért eredményeire. Arra, hogy úgy tudtunk egy élhető és elismert településsé válni, hogy közben meg tudtuk őrizni értékeinket. Ugyancsak büszkeséggel tölt el, hogy 5 évig, első falusi polgármesterként én lehettem a térség egyik legpatinásabb szervezetének, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetségnek elnöke 2019-ig. Jelenleg ennek a szövetségnek a társelnöke vagyok, mely pozíciót a jövőben már nem tölthetem be.

 

Szigliget működése azért volt példaértékű az elmúlt években, mert balatoni településként ellen tudott állni a befektetői nyomásoknak, és a beépítési láznak. Balassa Balázsnak és a testületének volt egy nagy álma, amiről pont tegnap számoltunk be, és amit most már másnak kell megvalósítania – ha lesz aki átveszi a stafétát.

Tekintettel arra, hogy az egész képviselő-testület felállt, és nincs aki az időközi választásokig helyettesítse a polgármestert, így Balassa Balázsnak pár hónapig továbbra is polgármesterként kell folytatnia a munkáját a testületével együtt Szigliget új vezetésének megválasztásáig.