Ma is bedugulhat az M7-es

Torlódásokra, dugókra figyelmezteti az M7-esen közlekedőket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az előzetes információk szerint hétvégére szinte valamennyi balatoni szállást lefoglalták, emellett a napokban zajlik a Balaton Sound is, amely még a szokásosnál is nagyobb forgalmat generál majd az eddigi tapasztalatok alapján.

Nyáron lényegesen nagyobb az M7-es autópálya forgalma, mint az év többi részében. Ilyenkor, ha baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény történik, akkor az akár hosszabb ideig torlódást okoz. Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le, ami a Balatonhoz való lejutáshoz 15-20 perc többletidőt igényel.

A társaságunk sajtóközleménye úgy fogalmaz: „nem javasoljuk, hogy  Budapestről a Balatonra pénteken 14 és 20 óra között induljanak el, szombaton pedig 8 és 13 óra között szintén nem érdemes útra kelni.”

A nagyobb probléma a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza. A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a járműmozgás.

Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van.

Kérjük, hogy a sűrű forgalomban kiemelten figyeljenek a követési távolságokra, hogy ne alakulhassanak ki ráfutásos balesetek, tovább növelve a menetidőt az M7-es autópályán a Balaton vagy Budapest irányába!

Kerüljék a csúcsidőszakokat, ha pedig erre nincsen lehetőségük, akkor számoljanak hosszabb menetidővel!

A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt mindenképp tájékozódjanak a forgalmi helyzetről.  A friss híreket megtalálhatják a társaság www.utinform.hu weboldalán.

(10.50)