Intenzív esőre kell számítani a Balatonnál, szombaton villámárvizek is kialakulhatnak

Péntek estétől intenzív csapadék-hullás kezdődik a Balaton térségében – a Siófoki Viharjelző Obszervatórium tájékoztatása szerint -, aminek következtében különösen a régió nyugati területein eshet sok eső, és helyenként villámárvizek kialakulására  is lehet számítani.

Az előrejelzés szerint szombat estig a többnyire záporos vagy zivataros csapadék mennyisége a Balaton nyugati területein meghaladhatja a 60 milliméter is. Ennyi hirtelen lehulló esővizet nem tud befogadni a száraz talaj sem,  így számolni kell azzal, hogy egyes területeken, például keskenyebb völgyekben, villámárvizek alakulhatnak ki.

A várható rendkívüli időjárás hátterében egy, a mediterrán területekről fölénk sodródó és itt kimélyülő ciklon áll. A ciklon viszonylag keskeny csatornában összegyűjti a légköri nedvességet és ennek a “légköri folyamnak” a mentén jön létre az intenzív csapadék. Ebből következik, hogy a csapadéksáv kis mértékű elmozdulása is jelentős megváltoztathatja a lehullott csapadék  térbeli eloszlását.

A ciklon szombati átvonulását követően vasárnap már csökken a felhőzet és legfeljebb kisebb záporok fordulnak elő – közölte a siófoki obszervatórium.