Lombár: „történelmi pillanat a Vízparti Terv egyeztetése, felelősségünk, hogy éljünk vele”

„Történelmi pillanat, hogy a balatoniak beleszólhatnak az új Vízparti Terv alakításába” – nyilatkozta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, Balatonfenyves polgármestere a HírBalatonnak. Hozzátette, a mai napon körlevélben fordult a vízparti polgármesterekhez, felhívva a figyelmüket néhány ezzel kapcsolatos aktuális kérdésre, valamint arra, közös felelősségük, hogy éljenek az egyeztetések adta lehetőségekkel.

 

„Tőlünk is függ, milyen lesz a következő évtizedek Balaton-partja” – fogalmazott a BSZ elnöke.

A jogalkotók minden tóparti megyében tartanak egy-egy tájékoztatót, egyeztetést az új Vízparti Tervről az érintett önkormányzatokkal és szakembereikkel. A siófoki után Balatonfüreden lesz a következő 2024. február 28.-án, majd Keszthelyen 2024. március 5.-én. Ezt követően egy-egy önkormányzattal külön-külön is egyeztetnek majd a saját vízparti területükről, az ígéretek szerint.

Lombár Gábor a körlevelében megkért mindenkit, aki a siófoki tájékoztatón nem vett részt, hogy legyen jelen a szakembereivel, építészeivel együtt a hátralévő két egyeztetés valamelyikén. „Jelezzük minél többen, minél többször, ha valamit máshogy szeretnénk, és ne utólag panaszkodjunk” – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy csorbult az önkormányzatok korábbi elővásárlási joga vízparti területekre egy karácsony előtti törvénymódosítással, ami már csak a vízparti zöldterületekre, strandokra (beépítésre nem szánt különleges strandterület) és közlekedési területekre vonatkozik. Közölte, már a siófoki egyeztetésen is felvetette, hogy álláspontja szerint ez a változás ellentétes a közérdekkel, és alkotmányossági aggályokat is felvet. Mint kifejtette, fontos, hogy az önkormányzatok valamennyi korábbi elővásárlási joga megmaradjon a vízparti telkek esetében, mert ez garantálja, ha nincs is forrásuk a joguk érvényesítésére, legalább értesüljenek minden vízpartot érintő tulajdonváltásról, és nem utolsó sorban, hogy megmaradjon az esély a jövőben visszaszerezni köztulajdonba egy-egy vízparti részt. Példaként hozta fel, hogy Balatonfenyvesnek sikerült így visszaszereznie egy 50 méteres parti sávot.

Lombár Gábor a másik fontos ügynek tartja, amire szintén felhívta a körlevelében a vízparti polgármesterek figyelmét, hogy az önkormányzatoknak legyen beleszólási joguk abba, mi létesül, és az miként befolyásolja a településképet a vízpartjuk előtti vízterületen. Ez egyebek közt fürdőházak, vízi-sípályák, vízijátszóterek, kikötők, hullámtörők, és hasonlók létesítése esetén lehet fontos. Kérte, hogy ennek eléréséért kezdeményezzék, hogy az új Vízparti Tervben minősüljön a Balaton tómedre településképi szempontból kiemelten meghatározó területnek.

A BSZ elnök a siófoki egyeztetésen, és a körlevelében is szóvá tette, hogy aggályosnak tartja közhasználatú fürdőházak létesítésének engedélyezését. Szerinte ezt úgy lehet benne hagyni a jogszabály-tervezetben, ha konkrétan meghatározzák a fürdőházak rendeltetését, és csak önkormányzati tulajdonú, közhasználatú fürdőházak létesítése kaphat engedélyt a jövőben, önkormányzati partszakaszok előtt.