Lombár: „Lépni kell a siófoki obszervatórium ügyében”

“A siófoki obszervatórium körül magánkézbe kerültek, bezárultak a területek, megszűnt a meteorológusok vízhez való lejutási lehetősége állami terülten. Nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk felhívni a figyelmet arra, hogy hosszútávon garantálni kell a meteorológiai bázis méréseinek biztonságát és fennmaradását” – fogalmazott Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, a szervezet legutóbbi elnökségi ülésén, ahol az elnökség támogatta a kezdeményezést. (Mint arról beszámoltunk, az obszervatórium vezetője elhárította a Balaton-díjat, mert nem tudta megvédeni az objektumot a beépítéstől.)

Ráépül a siófoki obszervatórium “nyakára” a társasház (Fotó: HírBalaton)

 

„Jártam nem rég a siófoki obszervatóriumban, és amit ott láttam, abból azt gondolom, megalapozott volt a félelem” – mondta a BSZ elnöke a meteorológiai objektum közvetlen szomszédságában a tiltakozások ellenére engedélyhez jutott ötszintes társasház megépítésének előrehaladtára utalva. A látottakról fotókat is készített, amikből alább közlünk párat.

Az obszervatórium védett épülete és oldalfala mellett épülhet a társasház (Fotó: Lombár Gábor) 

Az obszervatórium másik oldalán a döntően állami tulajdonú BAHART a közelmúltban eladta a szállodáját és vízpartját azoknak, akik az ötszintes társasházat építik. „Ezzel bezárultak a területek az obszervatórium körül, a Balaton-partra való lejutás vízhőfok vagy jégvastagság méréshez a magántulajdonosok engedélyétől függ” – mondta Lombár Gábor. Hozzátette, félő, hogy az obszervatórium működése, méréseinek pontossága még jobban ellehetetlenül. Emlékeztetett arra, hogy korábban a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a BSZ, tudósok és szakemberek is kiálltak az objektumért, a szomszédos telek beépítése ellen tiltakozva. „Azt hittük elég lesz, hiszen még kormányelőterjesztés is született arról, hogy állami beavatkozással megoldják a kérdést. Bíztunk benne, aztán nem lett belőle semmi, a társasház hamarosan elkészül” – idézte fel, még nagyobb összefogást sürgetve. Az ügyben a balatoni polgármesterek közösen fognak megfogalmazni egy felhívást – az elhangzottak szerint.

Az obszervatórium mellett, egy keskeny vízparti telekre húzzák fel az ötszintes társasházat

Az építtetők

Lombár Gábor beszélt arról is, hogy a Balatonnak, mint turisztikai térségnek különösen fontos értéke a biztonság, a vízbiztonság, ezt szolgálja a siófoki obszervatórium is, amelynek jelzései alapján működik a viharjelzés. Mesélt arról is, hogy székelyföldi polgármesterek jártak nála vendégségben, amikor az otthonukban éppen nagy vihar tombolt. Folyamatosan pittyegett a vendégek telefonja, automatikusan érkeztek információk és figyelmezetések az otthoni helyzetről. „Valami hasonlót itt is meg lehetne valósítani, hogy a térség polgármesterei közvetlenül, automatikusan kapjanak jelzést a havaria-helyzetekről” – mondta. Arról, hogy kivitelezhető-e hasonló rendszer a Balatonnál, egyeztetést kezdeményez az érintettekkel – közölte a BSZ elnökségével, amely támogatta a kezdeményezést.

Az obszervatórium védett vitorlafalára szinte ráépül az új társasház

Ezen az ablakon már nem a Balatont látják a meteorológusok az obszervatórium udvaráról (Fotók: Lombár Gábor)

Legutóbb itt írtunk az építkezésről, és a korábbi tiltakozásokról, felszólalásokról. Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Közbiztonsági Testületének elnöke a tavaly decemberi tanácsülésen azt mondta, évek óta folyamatosan, és nem kevés lépést tettek annak érdekében, hogy a siófoki obszervatórium zavartalan működése megmaradhasson. Beszélt arról is, hogy az építési engedély kiadása, illetve a jogszabály-módosítások olyan “furcsa határidőbeli egybeesést mutattak”, amely a beruházóknak kedvezett.

Tavaly írtunk arról, hogyan kaphatott engedélyt a társasház megépítése az obszervatórium mellett. Ahhoz, hogy a telek tulajdonosa megkaphassa az építési engedélyt, 2020. május 5-én az államnak ajándékozta a picinyke területe hatodát. A helyi védettséget élvező obszervatóriumnak ugyanis része egy úgynevezett vitorlafal, amelynek karbantartását, illetve jogi helyzetét úgy lehetett a leggyorsabban rendezni, hogy a telektulajdonos 77 négyzetméternyit ajándékba adott az államnak, amelynek képviselői elfogadták azt. Kellett tehát az építkezés megkezdéséhez az agrártárca által felügyelt Országos Meteorológiai Szolgálat vezetésének és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a közreműködése.