Lombár: „Jó gazdája a Balatonnak a BFT, mi szükség van a szerkezetátalakításra?”

Az ország egyik legjobban működő területfejlesztési tanácsa a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT), jó gazdája a Balatonnak, amely átláthatóan gazdálkodik, tagságát kormányzati tisztségviselők, illetve kormánypárti politikusok adják, a munkaszervezete pedig ismert, elismert szakmai munkát végez. Kérdés, mi szükség van szerkezetátalakításra, társelnökre – reagált Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke egy a parlamenti vitán már túljutott, elfogadásra vár törvényjavaslatra.

 

A törvényjavaslat egy 1996-os törvényt módosítva írná elő, hogy a BFT élére társelnököt jelöljön ki a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter. A másik elnököt a tanács továbbra is a tagjai közül választhatja.

Lombár Gábor – aki a Balaton-régió egyetlen rendszerváltás óta regnáló polgármestere Balatonfenyves élén – emlékeztetett arra, hogy a Balatoni Szövetségnek (BSZ), és személy szerint neki is, mint a szövetség elnökségi tagjának szerepe volt a BFT létrehozásában.

„A három megyéhez tartozó Balaton-régiót kiválóan összefogó BFT mellett az elmúlt évtizedekben kinőtt egy profi munkaszervezet, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek munkája alapjául szolgált a kormány Balaton-fejlesztési stratégiájához is. Szakemberei nemzetközi szintű eredményeket produkálnak” – fogalmazott a BSZ elnöke.

Hangsúlyozta, ennek tükrében, valamint tudva azt, hogy a BFT tagságát csupa kormányzati, vagy kormánypárti képviselő adja (a BFT tagságát a 3 tó körüli megye közgyűlései, öt minisztérium, és a Miniszterelnökség adja, a BSZ állandó meghívottként vehet részt az ülésein – a szerk.), nehéz értelmezni mit jelent az, hogy szükség van egy társelnökre, aki a pénzek racionális felhasználását ellenőrzi, hisz a források felhasználása eddig is racionálisan és ellenőrzötten történt. Ráadásul a BFT választott elnöke tíz éve az egyik minisztérium képviselőjeként Bóka István, Balatonfüred kormánypárti polgármestere, akinek munkájával szemben eddig nem merült fel kifogás, azt profi hozzáértéssel végzi – tette hozzá.

„A törvénymódosítás valódi okait nem tudjuk értelmezni, de ezzel kapcsolatban szeretném leszögezni, nem férhet kétség ahhoz, hogy a Balaton, mint nemzeti kincs érdekeit képviseli a BFT, a munkaszervezete, a BSZ, és a balatoni civilek hosszú évek óta, ami egybeesik az ország érdekeivel” – közölte Lombár Gábor.

A BFT munkaszervezetével kapcsolatban kiemelte, „az egész pandémiás időszakban értékesebbnél értékesebb online konferenciákat szerveztek”. Felhívta a figyelmet arra is, hogy november 27-én lesz egy egyedülálló, példa értékű programjuk, egy 24 órás online konferencia-maraton, amelyen öt kontinens országai osztják meg tapasztalataikat az élő tavakról, és amelyhez egy egyszerű okostelefonnal is csatlakozhat bárki.

 

A törvénymódosítási javaslat indoklása

Idézet a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló, 1996. évi XXI. törvénymódosításáról szóló törvényjavaslat indoklásából, amit Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be október 10-én:

2020. július elseje óta tíz TFT működik, amelyből három kiemeltnek minősül. Tekintettel arra, hogy vannak olyan területek, amelyeket a törvény erejénél fogva szükséges kiemelni a többi fejlesztési terület közül, így szükséges azokra a TFT-ktől eltérő szabályozást alkalmazni. Ennek okán, a TFT-ktől eltérően a kormányzati stratégiák kidolgozásának támogatásáért felelős miniszter a törvényben meghatározott két Kiemelt Térségi Fejlesztési Tanácsba – tekintettel arra, hogy az állam a működtetésükhöz a központi költségvetésből nyújt támogatást – két tagot delegálhat, ezek közül továbbá a Balaton Fejlesztési Tanácsba (a továbbiakban: BFT) társelnököt jelöl ki egyedi döntésével, ezzel biztosítva a költségvetési pénzeszközök megfelelő felhasználását.”