Lombár Gábor: sokan azt gondolják, hogy a Balatonnál nem éri őket a “golyó” (napi.hu)

A balatoni polgármesterek elmondásuk szerint szívesen látják a településükre ősszel, télen és tavasszal is visszatérő, jó levegőre vágyó ingatlantulajdonosokat, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy az „egészségtelen nagyvárosi lakhelyükről menekülők” egy része nem tartja be a helyi önkormányzat járvány elleni védekezésre vonatkozó előírásait. Ami nemcsak a helyben lakók számára kockázatos.

Lombár Gábor, Fenyves polgármestere, az önkormányzatok érdekeit képviselő Balatoni Szövetség elnöke a szabályszegő nyaraló-tulajdonosokra utalva képletesen úgy fogalmazott: Sokan azt gondolják, hogy a Balatonnál nem éri őket a “golyó” – írja a napi.hu.

Figyelmeztetése különösen időszerű, mivel az év végi ünnepnapokra, illetve a téli iskolai szünet idejére sok fűthető nyaraló- vagy apartmantulajdonos család keres „menedéket” a Balatonnál.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) nemrégiben kiadott közleménye szerint  a révkikötőkben, a kompok fedélzetén és természetesen azok zárt területein is kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk használata. Kivételek ez alól a 6 életévüket be nem töltött kiskorúak.

Bár a hajózási szezonnak már vége, van, ahol a kikötőkben is fenntartják a maszk nélkül tartózkodásra vonatkozó előírást. Siófok önkormányzata már március 1-én elrendelte, majd visszavonta a nagyforgalmú hajókikötőben a maszkahasználatot, Keszthely a Balaton mellett futó Csík Ferenc sétányán – a labdarúgópálya és a Helikon Hotel között – kizárólag a futók és a kerékpározók mentesülnek attól.

Mivel becslések szerint még ezernél is több árbócos horgonyoz a fagymentesített vizű balatoni vitorláskikötőkben, és a szép őszi, téli napokon sokan ellátogatnak hajójuk téli pihenőhelyére, várhatóan szerint azokban is indokolt lesz elrendelni a maszkhasználatot.

A balatonföldvári Karsailing Vitorlás Egyesület elnöke, Karsai Gábor emlékeztetett: a járvány miatti történt szigorú korlátozások miatt a múlt évben egy-egy árbócosban csak akkor nem kellett maszkot használni, ha a hajóban kizárólag családtagok tartózkodtak. Egyéb esetben a vitorlázók számára is kötelező volt a maszkhasználat. Kivételt ez alól az edzést folytató, versenyekre készülő profi sportolók jelentettek.