Lombár Gábor: év végi gondolatok a Balatoni Szövetségről

Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly decemberben megválasztott elnöke, Balatonfenyves polgármestere összegezte 2020 utolsó napján a hirbalaton.hu-nak, mit tett, ért el, és mit nem ért el a szervezet az elmúlt évben, továbbá mik a sürgető teendők:

“Amikor 2019 december 4-én a BSZ közgyűlése a Szövetség elnökének választott már voltak elképzelések a tevékenység irányáról, hisz vannak állandó témáink, és az élet folyamatosan produkál aktuális tennivalót. Összegezve a mögöttünk lévő esztendőt, abban kis túlzással csak egy volt a jó….hogy eltelt…

Foglalkoztunk, hisz foglalkoznunk kellett az algavirágzás tanulságaival. Az erről szóló ülésünket a koronavírus miatt nem tudtuk megrendezni, pedig nagyon aktuális lett volna. Pontosabban még mindig aktuális, és meggyőződésem, amíg nem lesz ennek kutatásában, és a védekezésben egység, addig évről-évre számíthatunk a megjelenésére. Pedig az algásodás az elmúlt esztendők kormányzati-, uniós-, és magánbefektetések minőségi működtetését is veszélyeztetheti, ami nem lehet senkinek sem érdeke.

Ezen kérdés kezelésével együtt tervezni kell a meder tisztítását, rendbe kell tenni az iszapcsapdákat, lerakókat, zagytereket.

Felvettük a személyes kapcsolatot az Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) reorganizációjával kapcsolatban, melyben részeredményt értünk el, hisz a négy közforgalmi kikötőből hármat megkaptak az érintett önkormányzatok, 25 évre ingyenes használatra…

Leveleztünk az illetékes minisztérium vezetőjével a tavaszi elvonások, majd az iparűzési adó elvonása miatt, hisz a balatoni önkormányzatokat ezen intézkedések fokozottan terhelik, miközben a mi feladatunk a turisztika alapinfrastruktúrájának biztosítása, ami szinte megoldhatatlan feladattá vált néhány önkormányzat számára.

Felemeltük a szavunkat a siófoki obszervatórium melletti építkezés ellen, és igyekszünk minden Balatont érintő kérdésben véleményt alkotni.

Jövőre is ez lenne a terv, hisz az alga, az iszap, és a szúnyog gyérítés minden esztendőben fontos és aktuális téma, a teendőinket pedig a fontos balatoni események határozzák meg, Ezekben szívesen vesszük mindenki segítségét, akinek fontos a Balaton múltja, jelene, és jövője.

Kívánok mindenkinek, aki itt lakik – akár időlegesen, akár állandóan -, akar és tud tenni a Tóért egy olyan Új Esztendőt, amikor szabadabban tudjuk tenni azt, ami a dolgunk. Ehhez egészséget, és erős hitet!

Lombár Gábor”