Living Gardens Gyenesdiás és Zalakaros részvételével – Veszélyeztetett fajok a védelme a kertekben

A világon több mint 1 millió fajt fenyeget a kihalás veszélye. A biológiai sokszínűség megóvása és a fajok védelme ezért fontos prioritás, melynek érdekében mi magunk is sokat tehetünk a saját kertünkben. A Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében Gyenesdiás és Zalakaros részvételével megvalósuló projekt példaként szolgál, hogy a magánkertekben és a közösségi parkokban megvalósítható egyszerű intézkedésekkel miként lehet a térség biológiai sokféleségét növelni.

 

A „Living Gardens: Élőhelyek kialakítása a kertekben a veszélyeztetett fajok védelmére Ausztriában és Magyarországon ” elnevezésű projekt megvalósítása 2021 áprilisában indult és 2022 decemberében zárul.

A projekt keretében bemutató élőhelyeket alakítanak ki öt településen a Bécstől délre és a Balatontól nyugatra fekvő határon átnyúló térségben: osztrák részről Pfaffstätten, Tattendorf és Trumau, valamint magyar részről Gyenesdiás és Zalakaros településeken.

A bemutató élőhelyeket az érdeklődő látogatók szabadon felkereshetik és azok mintájára hasonló élőhelyeket alakíthatnak ki a saját kertjükben, ezáltal segítve a veszélyeztetett fajok megóvását. A projekt felhívja a lakosság figyelmét a biodiverzitás fontosságára, és lehetőséget biztosít a számukra, hogy ismereteiket és tapasztalataikat megosszák egymással és a határ másik oldalán élő kerttulajdonosokkal.

A projekt nyitórendezvénye 2021. június 4-én volt az osztrák Tattendorf településen, ahol a projekt partnerei, a GLOBAL 2000 és a Natur im Garten osztrák természetvédelmi szervezetek, valamint a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. (a BFT munkaszervezete)  ünnepélyes keretek közt kezdték el a projekt megvalósítását.

A rendezvényen az osztrák partnerek bemutatták a területeket, ahol majd a bemutató élőhelyeket kialakítják és röviden ismertették, hogy eddig milyen lépéseket tettek a biológia sokféleség megóvása érdekében, és milyen további intézkedéseket terveznek majd megvalósítani a projekt keretében.

A rendezvényen részt vett Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere és Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere is, mint a projektben közreműködő stratégiai partnerek képviselői, ahol találkozhattak az osztrák partnertelepülések vezetőivel, és megoszthatták egymással tapasztalataikat a veszélyeztetett növény- és állatfajok védelméről.

 A projekt nyitórendezvényén résztvevők (Fotó: Christopher Glanzl)