Lezárult a DRV szemléletformálási projektje

Véget ért a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. két és fél éve óta futó, környezettudatos, felelős víz- és csatornahasználatra edukáló, 149 973 000 Ft-os vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozott projektjének fizikai megvalósítási szakasza. A projekt keretében szervezett változatos programokkal a társaság több mint 30.000 embert mozgatott meg, a tavaly májusban megépült Vizek házában pedig már közel 5000 ember fordult meg.

 

A DRV Zrt. 2021. január elsején indította el a KEHOP-2.1.7-19-2019-00009 azonosító számú, Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában elnevezésű szemléletformálási projektjét azzal a céllal, hogy megismertesse felhasználóit a már lezárult, szennyvízelvezetéssel, -tisztítással és -kezeléssel kapcsolatos, továbbá a vízbázisvédelmet, valamint az ivóvízminőség javítását célzó EU-s fejlesztésekkel és programokkal; elősegítve ezzel a környezettudatos, takarékos és felelős víz- és csatornahasználóvá válásukat.

A Széchenyi 2020 program keretében 2021. január 1. – 2023. május 31. között megvalósuló projekt központi eleme a DRV Zrt. működési területén, a Balaton vízgyűjtőjén, Siófok-Törekiben található természetvédelmi területen megépített, és 2022 májusában átadott Vizek háza élménypark, bemutatóterem és tanösvény, mely kiváló lehetőséget biztosít az ismeretanyagok élményszerzéssel megvalósuló átadására, a szemléletformálásra. A komplexum tavasztól őszig várja az érdeklődőket.

A Vizek háza megépítése mellett a cég változatos programokat szervezett a szolgáltatási területének óvodái, iskolái, önkormányzatai és településeinek nyugdíjas közösségei számára, és a társaság 14 ügyfélszolgálati irodájában és a honlapjáról elérhetően online kvízeket is kitölthettek az érdeklődők.

A DRV munkatársai 12 alkalommal tartottak előadást a projekt témájában intézményekben, illetve a cég telephelyein, két víz világnapi rendezvényt szerveztek Siófok főterére, kiállítóként kitelepültek a Magyar Vöröskereszt Egészségexpójára, szemléletformáló konferenciát tartottak a működési terület intézményei és önkormányzatai dolgozói számára, továbbá rendeztek egy kétfordulós iskolai vetélkedőt általános iskolásoknak. A szolgáltatási területük iskolái közül 29 csoport részére szerveztek tanulmányi kirándulást a DRV zamárdi telephelyére és az ott található Vizek háza élményparkba, továbbá 4 óvodában tartottak játékos óvodai foglalkozást szemléletformálási célzattal. A cég által szervezett nyílt napokon 4 alkalommal 12 telephelyen és 5 akkreditált vizsgálólaboratóriumban volt lehetőségük betekintést nyerni a látogatóknak a helyi munkafolyamatokba. A projekt ideje alatt a DRV háromszor hirdetett rajzpályázatot, kétszer pedig fotó-, fogalmazás- és videópályázatot. A csatornarákötések ösztönzése érdekében kampányt indítottak Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóőrs, Lovas, Paloznak, Csopak, Felsőörs, Balatonfüred, Kulcs, Bóly, Borjád, Belvárdgyula, Szederkény, Máriakéménd, Pócsa, Monyoród, Döbrököz településeken, népszerűsítve a felelős szennyvízcsatorna-használatot.

A szemléltformálási projektben a DRV közel 70 munkatársa vett részt, az ő munkájukat ezúton is köszönik.