Lezárult a Balaton-felvidék új kulturális és közösségi központjának fejlesztése Kapolcson

2021. szeptember 30-án lezárult a beruházás és az elmúlt időszak próbaüzeme után immár teljesen, garantált programokkal, közösségi és kulturális eseményekkel várja a látogatókat a Kapolcs központjában található MűvészVölgy Kúria – tájékoztatták a létesítmény működtetői a hirbalaton.hu-t.

 

A MűvészVölgy Kúria a korábban Kuthy-kúria néven ismert, Kapolcs központjában található karakteres épület megújulásával született meg. A két éven át tartó építkezés és fejlesztési folyamat célja az épület renoválásán túl az új funkciók szerinti kialakítás is volt, hogy így a helyiek és a Kapolcsra látogatók is egy új kulturális és közösségi teret kapjanak.

Az emeleten kialakításra került a Művészetek Völgye Látogatóközpont, mely teremben a Völgy rajongók ingyenes és interaktív kiállításon tekinthetik át a fesztivál harminc éves történetét. A szomszédos kiállítóterem helyi képzőművészek számára biztosít megjelenési lehetőséget, melyet a közönség szintén díjmentesen látogathat – amennyiben más, belépődíj köteles rendezvény nincs.

Az épület földszintjén tavaly ősz óta már üzemel a Kuthy-kávézó, mely árnyas teraszán kellemes környezetben várja a megpihenni vágyókat, akiknek házi kenyereket és helyi termelők szörpjeit és finomságait kínálják. A földszinten emellett egy turisztikai információs iroda is helyet kap, ahol nem csak a településről, de az egész Balaton-felvidék látnivalóiról is minden tudnivalót megosztanak az érdeklődőkkel. Az épület tetőterében egy közösségi iroda került kialakításra, de komplex fejlesztésen esett át az épület környezete is, ennek eredményeként Kapolcs új főteret kapott.

Idén nyártól már változatos eseményekkel várják a Kúriában a helyi közösség tagjait és a környékre látogatókat: rendszeres baba-mama klub, angoloktatás, hangszeres foglalkozások, táncház és filmklub mellett zenés irodalmi estek és koncertek is helyet kapnak a folyamatosan bővülő programkínálatban. A fellépők között olyan neves hazai előadókkal találkozhatnak az ide érkezők, mint Jónás Veronika, Lovasi András, Csemer Boglárka, Grecsó Krisztián és Varró Dániel. A MűvészVölgy Kúriában tartandó események részleteiről az érdeklődők a www.muveszvolgykuria.eu weboldalon tájékozódhatnak.

A MűvészVölgy Kúria projekttel a fejlesztésben részt vevő konzorciumi tagok (MűvészVölgy Kúria NKft., Kapolcs Önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség) célja az volt, hogy Kapolcs a népszerű rendezvények idején túlmutatóan egész évben vonzó célpontot jelentsen a Balaton-felvidékre érkező turisták számára. A benne megrendezésre kerülő közösségi és kulturális programokkal a település a régió vonzó célpontjává kíván válni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg – olvasható a közleményben.