Lezárták a hajóállomás környékét, közterületen is kötelező a szájmaszk Siófokon (siofoki-hirek.hu)

Péntek délutántól lezárták a gyalogos- és az autósforgalom elől a hajóállomást, az ott található parkolót, a mólót, a Rózsakertet, valamint a Petőfi sétányt Siófokon. Immár a közterületre kilépéskor is kötelező lesz a szájmaszk, vagy az azt helyettesítő sál, kendő. Dr. Lengyel Róbert polgármester rendelkezett a vendéglátó egységek és egyes üzletek bezárásáról is.

Orbán Viktor csütörtöki bejelentése után jelent meg annak a rendeletnek a szövege, amely felhatalmazza a polgármestereket húsvét hétfő éjfélig különleges rendelkezések meghozatalára. Siófokon pénteken délelőtt egyeztetett a polgármester az illetékes munkatársaival, illetve a rendőrség képviselőjével.

A dr. Lengyel Róbert által bejelentett, április 13-án éjfélig érvényes rendelkezések:

 

– A siófoki üzletek közül csak az élelmiszerboltok, drogériák, patikák, benzinkutak, dohányboltok nyithatnak ki.

– A vendéglátóhelyek csak házhoz szállíthatnak, helyben vásárlásra nincs lehetőség.

– A szájmaszk (vagy kendő, sál) viselése közterületen, tömegközlekedési eszközökön mindenki számára kötelező (az üzletekre, hivatalokra, szolgáltatókra vonatkozó, április 2-től hatályos maszkviselési kötelezettség természetesen továbbra is érvényben marad és április 13-a után is hatályos lesz).

– A hajóállomást és parkolóját, a mólót, a Rózsakertet, a Petőfi sétányt az autós- és gyalogosforgalom elől is lezárják.

A polgármester arról is tájékoztatott: a városőrség és a rendőrség megerősített létszámmal ellenőrzi a rendeletek betartását és fellép az azt megszegőkkel szemben.

„Sokan félreértelmezték a miniszterelnök bejelentését, a polgármesterek a településük teljes lezárására, vagy kijárási tilalom elrendelésére nem kaptak felhatalmazást” – tette hozzá Lengyel Róbert, végül köszönetet mondott minden siófokinak és ideiglenesen itt tartózkodónak, akik a szabályok betartásával járnak el – írja a siofoki-hirek.hu.

Lengyel Róbert polgármester Facebook-oldalán az alábbi videót tette közzé ezzel kapcsolatban:

 

 

A Lengyel Róbert polgármester döntéseit tartalmazó rendelet a vendéglátó egységek és egyes üzletek bezárásáról így fogalmaz:

„Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottakon kívül – tartózkodni tilos. Minden vendéglátó üzlet köteles a vendégek fogadására alkalmas helyiségeit, a közterülethez kapcsolódó kiszolgáló pultjait zárva tartani. Rendelést kizárólag telefonos, illetve elektronikus úton fogadhat el és azt kizárólag kiszállítás útján teljesítheti. Siófok város közigazgatási területén gyógyszertár, napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet és a napi fogyasztási cikket árusító egyéb üzlet kivételével minden kereskedelmi és szolgáltató egység köteles zárva tartani. (Nyitva tarthatnak tehát a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, az élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek, valamint az üzemanyag-töltőállomás)”.

A közterületek lezárásáról így rendelkezett a polgármester:

„Siófok Város Önkormányzat Polgármestere megtiltja az Isztria sétány és a Batthyány Lajos utca, az Isztria sétány és a Köztársaság utca, az Isztria sétány és a Glatz Henrik utca, valamint az Isztria sétány és a Kinizsi Pál utca által határolt területre a gépkocsival, vagy bármilyen egyéb más járművel és a gyalogosan közlekedőkre is kiterjedően, hogy oda – az ott lakók, illetve igazolhatóan tartózkodási engedéllyel rendelkezők kivételével – belépjenek, vagy ott tartózkodjanak.”