Lezajlott az év női vitorlásversenye a Balatonon (porthole.hu)

2022. július 29-31. között, rekord résztvevői létszámmal rendezték meg Csopakon a 4Ladies Cup-Hungary-t, Magyarország első, kizárólag női résztvevőknek szóló nemzetközi, nagyhajós pályaversenyét.

 

Az időjárás minden arcát megmutatta, volt rekkenő hőség, nagyszeles hidegfront, szakadó eső, de emellett igazán sikeres és jó hangulatú verseny zajlott a Procelero SE előtti vízfelületen. A pénteki 3 futamot követően a szélcsend miatt parti halasztás következett. Csajos módra igazán jó beszélgetések zajlottak. Volt társasjáték és ping-pong parti, hajfonás, jóga, és SUP-ozás is – írja a porthole.hu.

Szombaton délelőtt hidegfront érkezett, és látványosan átvonult a tavon. Miután az eső elállt, csapataink további 13 futammal gazdagították eredménylistájukat, az 5 db J24-es hajón, váltott versenyzéssel. A szél estére fokozatosan lecsökkent, így az igen intenzív nap gyönyörű naplementével és nagy meccsekkel zárult a vízen. Vasárnapra az előrejelzés alapján további futamokat terveztek a verseny rendezői, de végül csak egy futamot tett lehetővé a viharossá fokozódó szél, amit 20-25 csomós széltartományban vitorláztak meg a hölgyek. 5 csapat számára átlagpontszám került megállapításra a hiányzó futamuk eredményeként, így a versenyrendezőség minden csapatot 6 teljesített futam alapján értékelt. Az éremfutamokat a 30 csomó feletti befújások miatt a rendezők nem tartották meg, vigyázva mind a sportolók, mind a hajók biztonságára.

Aranyérmes Sándor Anna lett, aki kiváló vitorlázással vezette győzelemre csapatát, a BoaTime-ot és lett bajnoka a III. 4Ladies Cup-Hungary versenynek. Ezzel át is vehette a vándorkupát a tavalyi győztes, idei második helyezett Sabján Annamáriától. Harmadik helyen, bronzéremmel zárt a Valentina Venturi vezette nemzetközi WOBI csapat.

A 4Ladies Cup-Hungary a Balatonon az első, csakis női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny. A szervezők célja a kizárólag nők számára rendezett versenyek felkarolása a tavon és egy, a korábbi gyakorlattól teljesen eltérő, bár nemzetközi versenyeken gyakori versenyzési módszer bemutatása.