Lezajlott az első körös szúnyoggyérítés a Balatonnál (sonline.hu)

Több mint ezer hektárnyi balatoni területen gyérítették a szúnyogokat az elmúlt napokban. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője elmondta: a légi beavatkozással a korán kirajzó, csípős szúnyogokat ritkították a tó körül.

A szúnyoglárvák az idén másfél héttel korábban fejlődtek ki a Balatonnál, ezért is kellett hamarabb elrendelni a gyérítést. Sáringer-Kenyeres Tamás a sonline.hu-nak kiemelte: mivel az idei tél nem volt annyira csapadékos, mint a korábbi években, ezért majdnem harmadával kevesebb területen végezte el a beavatkozást az irtással megbízott cég. A szakember hangsúlyozta: jól tudják, hogy mely területeken kell gyéríteni a vérszívókat, a „legfertőzöttebb” helyeket térképen jelölték meg.

Húsz éve fejeződött be egy átfogó vizsgálat a tó körül – mondta Sáringer-Kenyeres Tamás.

Feltártuk a helyeket, amelyek potenciálisan szóba jöhetnek a biológia védekezésnél, ezért 2002 óta minden évben áttekintjük ezeket a területeket, és úgy határozzuk meg a gyérítési feladatokat. A csapadék mennyisége miatt változhat a terület nagysága, de az infrastrukturális beruházások, például útépítés is alakíthatja a szúnyogtérképet. Hiszen, ahol korábban tenyészhely volt, azt az építkezéssel gyakorlatilag felszámolták. Jelenleg több száz szúnyogtenyésző hely van a térképünkön, ennek segítségével lehet elvégezni a légi gyérítést

– hangsúlyozta a szakember.

A gyérítéssel megbízott cég hétfőn végzett a légi beavatkozással, így a kora nyáron rajzó szúnyogok létszáma feltehetően jelentősen lecsökken majd. Sáringer-Kenyeres Tamás hozzátette: folyamatosan figyelik a szúnyoglárva-tenyészhelyeket, így ha kikelnek és még több csapadék érkezik, akkor újra elrendelik a biológiai gyérítést. Várhatóan április végén, május elején száll majd fel újra a repülő. Ezt a módszert addig alkalmazzák, amíg nem kényszerülnek a földi (kémiai) gyérítésre. Sáringer-Kenyeres Tamás kiemelte: a szúnyoggyérítés mintegy tízmillió forintba került.