Levonulóban a belvíz a Zalában ( Keszthelyi TV)

Az idei téli-tavaszi szezonban eddig nem okozott jelentősebb károkat a belvíz a Balaton nyugati térségében. Keszthelyen és a város környékén lévő szántók szerencsésebb helyzetben vannak, ám távolabb jelenleg is találhatók víz alatti területek. Bókaházán még halakat is lehetett fogni a belvíz által kialakított tavakban.

A Zala már csak egy keskeny kis folyócska Bókaházán, ez vezeti el a felesleget. A szántóföldeken már csak nyomokban látható a víz. A település egyik gazdálkodó vállalkozásáé egy négyszáz hektáros terület. Lóth Áron azt mondja: egy-másfél százalék körüli az a felszín, amin nem lesz termés. A gazdálkodó ezt az üzleti tervbe is bekalkulálta, így nem érte meglepetés. Szerinte a vadak nagyobb kárt okoznak, mint a belvíz. A legnagyobb probléma az, hogy a munkákat illetően késésben vannak.

“Tavaly ilyenkor vetettük a napraforgót, kukoricát, most még a szántásokat sem tudtuk teljes mértékben lezárni. A növényvédelmekkel is meg vagyunk csúszva. Tavaly ilyenkor már túl voltunk a búzának az egyszerű gombaölőzésén, most még az is előttünk van. Szerintem két-három hét csúszásban vagyunk.” – mondta el Lóth Áron, gazdálkodó a keszthelyi TV Híradójában.

Kukoricát, búzát, napraforgót, repcét, szóját termesztenek a földeken, de az állatok miatt lucernát is tartanak és legelőik is vannak. Zala megyében összességében négyszáz hektár szántót és nyolcszáz hektár rétet érintett a belvíz. Az utóbbi napok csapadékmentes időjárásának köszönhetően a vízzel borított területek nagysága folyamatosan csökken.

“Főként a Mura mentén voltak belvizes területek, körülbelül 110 hektár szántón és 450 hektár legelőn. Zalaszentgrót járásában a Zala árterében fordultak elő körülbelül 300 hektár réten és 30 hektár szántón belvizes területek. Nagykanizsa járás területén az első negyedévben lehullott csapadék mennyisége az 250 mm volt. Ez a mennyiség közel duplája a sokéves mennyiségnek.” – tájékoztatott Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

Bókaházán is egyre kisebbek a belvizes területek, de továbbra is magas a talaj víztelítettségi szintje. Néhány héttel ezelőtt a Zala elöntötte a szántót is. Ennek köszönhetően a halak is felúsztak ezekre a területekre, így a helyi lakosok gyakorlatilag innen horgásztak.