Levélkampány indult a Balaton vízparti szabályozásának társadalmasításáért

„Felháborít, hogy a Balaton kedvenc partmenti területeit beépítik és lezárják? Aggodalommal tölt el a tó élővilágának sorsa? Tehetsz a Balatonért helyi lakosként, ingatlantulajdonosként, vagy akár nyaralóként is, ha szeretnéd megóvni közös kincsünket! Írj levelet a info@ekm.gov.hu címre és egy balatoni önkormányzatnak és jelentsd be, akár egyetlen rövid mondattal, hogy: a 2024-es Vízparti szabályozás tervezetét közmeghallgatáson véleményezni kívánom” – áll a civilek által indított levélkampány közleményében. 

 

A közlemény így folytatódik:

Mi történt? Az Építési és Közlekedési Minisztérium az elmúlt hetekben három, a nyilvánosságot kizáró egyeztetést tartott „a Balaton vízparti területeinek területfelhasználási követelményeiről” a tóparti települések polgármestereinek részvételével. Az egyeztetésekről kiszivárgott hírek alapján a minisztérium a polgármesterektől szeretne felhatalmazást kapni a jogszabály megalkotására. Az nem társadalmasítás, amit az elmúlt időszakban alkalmaznak a jogszabályalkotók: a honlapjukra feltöltött tervezeteket 8 napon belül kell véleményezni, majd azokat figyelmen kívül hagyják, elfogadhatatlan!

A tervezet nem egy jövőbeni közérdeket és közhasználatot előtérbe helyező célt rögzít, hanem a meglévő, számtalan esetben szabálytalanul kialakult állapotot legalizálna. Átalakítaná a közterület és zöldterület fogalomrendszerét, ami előre vetíti, hogy tovább csökkennek a természeti területek és a vízpartra jutás lehetősége, azaz tovább emelkedhet a beépítés intenzitása a tóparton. A tervezet az engedély nélkül épült ingatlanok bővítését is engedélyezné. A parti sétányokat kikötők, strandok, szállodák, lakóparkok kerítésein túl, a vízparttól elzárt területeken jelöli.

A Balaton térsége közel 300 ezer magyar állampolgár lakóhelye, településeink mindennapjainak élettere és évente közel kétmillió vendég számára egy egyedülálló táj és természeti környezet! A Balaton térségét vizsgáló szakemberek évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a tó vízminőségének, ökoszisztémájának megőrzése érdekében az emberi beavatkozásoknak gátat kell szabni. Ennek ellenére az elmúlt néhány évben tízezernél is több ingatlan épült a parton, a szabályozási vízszintet újabb 10 cm-rel emelték, s már összeszámolni sem lehet, hány óriás móló és hullámtörő változtatja meg a tó áramlási rendszerét.

Az akciót egy kis balatoni civil szerveződés kezdeményezte, a Lovas Kikötő táj-érték-közösség. Eddig számos tóparti civil szervezetet kerestek fel, hogy a tó vízminőségének és természeti értékeinek megőrzése és a vízpart közhasználata érdekében jelentsék be véleményezési szándékukat a minisztériumnak és a helyi önkormányzatnak.

Mindazok, akik részesei kívánnak lenni a mindennapi életünket és a gyerekeink életét befolyásoló döntéseknek, írjanak a minisztériumnak és a vízparti települések polgármestereinek, hogy „A 2024-es Vízparti szabályozás tervezetét közmeghallgatáson véleményezni kívánom”.