Létrakilátót avattak Siófokon, a töreki lómenhelyen (sonline.hu/siofok.hu)

Nemzeti létrakilátót avattak és ukrán specialitásokat készítettek a hétvégén Siófok töreki városrészében, a Dharma Ló- és Állatmenhelyen – számolt be a sonline.hu.

 

Ahogy arról korábban beszámolt a lap, a balatoni település otthont adott több, az ukrán válság elől menekül családnak. Az állatmenhely tulajdonosának, Czinkóczky Csabának filozófiája, hogy adunk és kapunk egymástól. Ennek tükrében az ukrán vendégek hazájuk ízeivel hálálták meg a segítséget. – Az eseményre a környékbeli és budapesti magyarok és ukránok egyaránt érkeztek – mondta a terület tulajdonosa.

A rendezvény ingyenes volt, de gyűjtötték a felajánlásokat az ukrán családoknak.

(Fotó: Dharma Ló- és Állatmenhely Facebook oldala)

Ami Párizsnak az Eiffel-torony az Törekinek a létrakilátó. A hétvége másik fénypontja az új nyolclépcsős látványosság felavatása volt, melyet alacsony költségvetésből alkottak meg.

– Mivel a menhely nagyon kevés pénzből és nagy nehézségek árán tud üzemelni, így megcsináltuk a legolcsóbb de legjobb kilátót a Balatonnál – mesélte Czinkóczky Csaba. A lovak menedékéül is szolgáló területre folyamatosan várják az önkénteseket, illetve akár szállást is lehet itt foglalni a kirándulóknak – írja a sonline.hu.

 

A létrakilátó egy célzás lehet az elmaradt állami támogatásra

A menhely Facebook oldalán további képeket közöl a nemzeti létrakilátóról, amely lényegében egy gúnyos célzás lehet arra, hogy – a tulajdonos elmondása szerint – nem kapták meg beígért állami támogatást. Erről a siofok.hu számolt be egy hónapja.

Az állatmenhely működése lassan ellehetetlenül – közölte Czinkóczky Csaba korábban a siofok.hu-val.

Magyarország egyetlen haszonállattartó telepe lettünk, vagy inkább lettünk volna… Az állam által a rossz tartási körülmények miatt elkobzott állatokat korábban nem volt hová vinni, hol tartani, erre a célra írtam alá együttműködési megállapodást tavaly az agrárminiszterrel. Elhangzott az ígéret, hogy a befogadott állatok tartásának a költségeit az állam állja, ám hiába. Ilyen most is a 130 állatunk kétharmada (ló, kecske, birka), pénzt még nem láttunk

– mondta. „Egy, a területünkkel szomszédos állami ingatlant megkaptunk használatba, ez az egyetlen ígéret valósult meg, de erre meg újabban kaptam egy számlát a bérleti díjról… Miközben az állam súlyos milliókkal tartozik… Amerre járok az országban, nagyon sok a rettenetes körülmények között tartott állat, lenne igény a munkánkra, nálunk hely is akadna a félszemű, öreg, sánta, kehes lovaknak és társaiknak, de hiába az új állatvédelmi törvény, ha a valóság meg az, hogy költségeinket senki nem téríti meg, az alapítvány e közben milliókkal tartozik állatorvosoknak és állatkórházaknak” – folytatta.

A tulajdonos beszámolója szerint az adók 1 százalékából, a nyári táborokból, meg a nomád kempingezőkből próbálnak megélni, és a város is támogatta az alapítványunkat.

A gyerektáborokkal is az állatok védelmére, szeretetére nevelünk, e közben nagyon fel tudok dühödni azon, hogy azt mondják az illetékesek: jogszabályi akadálya van annak, hogy az állam akár egyetlen bála szénával is segítsen…Jajveszékelésről persze nálunk szó sem lehet, kitartunk, negyedik éve télen-nyáron, hóban-fagyban csináljuk, amit vállaltunk!

– fogalmazott a városi hírportálnak.