Akadnak szőlők, ahol jelentősen károsodtak a rügyek a hideg télben (sonline.hu)

A mínusz 15-20 fokos téli hideg nem tett jót a szőlőnek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának felmérése szerint elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos területeken okozott kárt a hideg. Van olyan terület, ahol a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak.

 

Metszette cabernet savignon ültetvényét Trunkó Ferenc borász Szőlőskislakon. Már decemberben elkezdte a munkákat, de a zord januári időjárás miatt meg kellett szakítania. Tőkénként két szálvesszőt hagyott meg és ellenőrizte a rügyeket is: levágta a külső bolyhos részt és utána látta, hogy élénk, zöld a színe.

– Bizakodó vagyok, remélhetőleg a fagy nem károsította a vesszőimet, de csak a későbbiekben derül ki, mennyi lesz a termés – tette hozzá Trunkó Ferenc. A borász szerint biztosat áprilisban vagy májusban lehet megtudni, de valószínűleg a gödrökben, a mélyebb területeken, valamint ahol a vesszők nem értek be, ott lesz fagykár a dél-balatoni borvidéken.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának felmérése szerint az Alföldön a legrosszabb a helyzet, ott egyes fajták esetében a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket a 2016-os évben elemi kárt szenvedtek.

Bujdosó Ferenc szerint az elmúlt 30 év leghidegebb telén vagyunk túl. A balatonboglári borvidék elnöke elmondta: az éretlen vesszőkön károsodott rügyeket lehet látni, amelyek növényvédelmi hiányosságokra vezethetők vissza. A dél-balatoni borvidéken az eddigi becslések szerint közel 10-15 százalék károsodás mutatkozik. Továbbá azok a vesszők, amelyeket a szüretkor megütött a kombájn, ott a sérülések feletti részen elfagytak.
Bujdosó Ferenc hozzátette: a fagy miatti károsodás kevés mennyiségi kiesést jelenthet, a 2017-es bor minőségét viszont nem veszélyezteti.

(20:16)