Lesznek-e robotok a Balatonnál? (likebalaton.hu)

Önjáró autók, okostelefonnal nyitható hotelszoba, humanoid robotok a recepción? Ez már a valóság vagy csak a távoli jövő?


A keszthelyi Balatoni Múzeumban második alkalommal szerveztek inforobotika tábort, ahol robotokat programozhattak és számítógépes játékokat is készíthettek a gyerekek.
Mit tudnak a balatoni robotok, egyáltalán mik azok a gépek, amiket robotoknak hívhatunk? Németh Ferenccel, a tábort szervező TC Informatika stratégiai igazgatójával beszélgettünk.

Mit jelent a robotika?

Nagyon széles a paletta, először azok az ipari robotok jutnak eszünkbe, amik mozognak, valamilyen automatizált folyamatot végeznek ember vagy emberek helyett. A fogalom ennél szélesebb. Amikor nem feltétlenül mechanikai szerkezetet irányítunk, programozunk be egy műveletsorra, hanem már magának a programozásnak egy képernyőn látható eredménye is bizonyos fokig robotika. Egy automatizmust látunk, mint például itt, ahol a gyerekek létrehoznak programozással egy játékot, vagy amit mi is ismerünk, kész számítógépes játékok, applikációk. Ott is a robotika elemeivel találkozunk, hiszen automatizált folyamatokat, mozgássorokat látunk. Egy animációs film is így épül fel. Az a látványos és élményszerű, amikor kis szerkezeteket mozgatunk meg. Ezek az ipari robotok modelljei. Hévízen a Bibó István Gimnáziumban üzemeltet a cégünk egy ipari robotot, mely egy nemzetközi pályázat keretén belül került az intézetbe. Ilyenből az egész országban nagyjából 10 db áll rendelkezésre oktatási céllal.

A valóságban, a Balatonnál körbevesz bennünket olyan robotika, amiről nem is gondoljuk, hogy az?

Globálisan szinte minden termék, az élelmiszereken a ruházati termékeken át a szórakoztatóeszközökig robotizált gyártásban készül.
Ez egy turisztikai térségben, mint Keszthely, távolinak tűnik, hiszen ezen a környéken nagyon kevés olyan gyártó üzem van, ahol robotizált gyártást alkalmaznak. Ezzel együtt nagyon hiányzik ez a magas technológiájú gyártáskultúra, ami a világban már meghatározó.

A cikk folytatása itt elolvasható.