Leszerelték a horgászhelyek kukáit a Kis-Balatonnál (likebalaton.hu)

Visszatérő probléma a szemetelés a Kis-Balatonnál, ezért Zalavár és Zalaszabar között megszüntetik a szeméttárolókat.  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szerint valakik nagy mennyiségű lakossági szemetet hordanak a horgászhelyek hulladéktárolóihoz.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. arról számolt be, hogy a Kis-Balaton Zalavár és Zalaszabar közötti horgászhelyeinél korábban elhelyezett szeméttárolókat leszerelték, eltávolították. Ennek oka, hogy rendszeresen nagy mennyiségű lakossági szemetet hordtak a tárolókba és azok köré, ráadásul valakik vandál módon megrongálták a szeméttárolók egy részét, alkalmatlanná téve őket feladatuk betöltésére – írja a likebalaton.hu.

Mára tarthatatlanná vált a helyzet. Mint írják, a szemét összegyűjtését és szállítását ezeken a helyeken a helyi horgászjegyek értékesítéséből befolyt összegből fizették.

A továbbiakban nem tartjuk vállalható veszteségnek, hogy a horgászok befizetéseinek, valamint kollégáink munkaóráinak terhére spóroljanak egyesek a szemétszállítási költségeiken

– adta közre a balatoni halgazdálkodási cég, és hozzáteszi: az illlegális hulladékelhelyezés rendőrségi feljelentést von maga után. A hulladékgazdálkodás szabályainak megsértése bűncselekményi kategória.

Mostantól táblákat helyeznek ki, amin arra kérik a horgászokat: ahogy hozták, úgy – legyen szívesek– vigyék is haza a szemetüket

A Balatoni Horgászrend értelmében “szennyezett, szemetes horgászhelyen a horgászatot megkezdeni, vagy folytatni tilos! A horgászat befejezése után a horgászhelyet tisztán kell elhagyni!”

Ha ezt a szabályt a pecások megszegik, akkor a területi jegyüket visszavonják.