Lengyel művészek szobraival bővült Balatonalmádi szabadtéri kiállítása (veol.hu)

Új szobrokkal bővült Balatonalmádi különleges szabadtéri kiállítása, ahol összesen már hatvan műalkotás látható. A szoborparkban négy éve Olaszország, 2015-ben Finnország volt a vendég, idén Lengyelországból érkeztek műalkotások.

 

Az Oronskoi Múzeum és Szobrászközpont négy alkotójának műve, valamint egy Szegeden élő lengyel szobrászművész alkotásával bővült a szabadtéri tárlat.

A napokban tartott avatóünnepségen Keszey János polgármester felidézte, Veszeli Lajos a kétezres évek közepén kereste meg az önkormányzatot a szoborpark akkor már régóta dédelgetett ötletével, majd pályázati forrásból vásárolhatták meg a posztamenseket és alakították ki a helyszínt 2012 végére. Az alkotások beszerzése összefogásból sikerült, a szoborparkot 2013-ban avatták fel. Jaroslaw Bajaczyk, a Lengyel Intézet megbízott igazgatójának köszöntője után Czuczor Sándor EU-s jószolgálati nagykövet arról beszélt, a parkban az Európából érkező művészek és alkotásaik találkoznak, vitatkoznak egymással. Veszeli Lajos kiemelte, a park a modern szobrászművészet megismertetésére és népszerűsítésére biztosít lehetőséget, valamint a kiállító művészek viszik a város jó hírét.

A szoborpark Karol Szostak Akrobaták, Grzegorz Drozd Együttműködés, Rafal Rychter Dandy, Tomasz Skórka Kerti figura és a Szegeden élő Marek Brzózka Forma a víz alatt című alkotásaival gazdagodott, ahol immár hatvan alkotás látható.

Az avatón közreműködött a Navratyil-házaspár, Anikó és János, valamint a Ringató Balaton Néptánccsoport. Az ünnepségen az oronskoi szobrászközpont alkotói és delegációja mellett részt vett Balatonalmádi lengyel testvérvárosából, Serockból érkezett küldöttség is.