Lendületes fejlesztések zajlanak a balatoni fürdőhelyeken (magyaridok.hu)

Soha jobbkor nem jöhettek volna a több tíz millió forintos állami turisztikai támogatások, mint egy bel- és külföldi vendégforgalomban újfent növekedést ígérő szezon elején – állítják a strandfenntartó balatoni polgármesterek. Jóllehet, a közel kétmilliárd forintból finanszírozható fejlesztések egy része csak őszre fejeződik be, a strandok nagy része már júliusban és augusztusban is számos újdonsággal várja a nyaralókat.

Az egyik legpatinásabb balatoni üdülőhelyként ismert Balatonboglár azon kevés tóparti városok közé tartozik, amelyeknek nincs fizetős strandja. Van viszont egy egyedülállóan hangulatos szabadstrandja, amelynek komfortosítására a Településfejlesztési operatív program (TOP) 260 millió forintos támogatásához még negyvenmillió forintot kapott az önkormányzat.

Ebből új sétányt alakítanak ki a fürdőhely borudvara és a hajókikötő között, a Balaton-átúszás célállomásaként is ismert Platán strand egy részét pedig „lidósítják”, emellett új kandeláberekkel és padokkal teszik hangulatossá a parti sétányt. – Készülünk a zöld város cím elnyerésére – sorolta a fejlesztéseket Mészáros Miklós polgármester.

 

Egyes településeken már a megújult szolgáltatásokkal várják a nyaralókat

A szomszédos Balatonlelle önkormányzati vezetője, Kenéz István polgármester elsőként az élményfürdő napelemes rendszerének elkészítését tartja fontosnak, amire 30 millió forintot költenek, így a népszerű fürdő a melegvíz-kedvelőket is a vízbe csalogatja majd. Ehhez egy új kazánt is vásároltak, emellett a homokfövenyes strand játszóterére is jutott hárommillió forint – mondta.

A siófoki Nagystrand vendégei is egy hamisítatlan tengerparti üdülőhelyen érezhetik magukat. Megújulnak a plázs dekorációs elemei: a VIP-zóna fehér homokos szórakozóhelyén hófehér baldachinos ágyon napfürdőzhetnek a vendégek, de a szerényebb igényeket is kielégíti a strandvezetés. Megtudtuk, a gamászai és a sóstói strandra, továbbá az ingyenes újlaki strandra is jut a csaknem százmillió forintos pályázati pénzből.

Balatonalmádi önkormányzatának is szép összeg jutott a strandfejlesztési célokra. Keszey János polgármester elmondta: a városhoz tartozó három strandon megújulnak a vizesblokkok, a kabinsorok, illetve a közutak. Kérdésünkre, hogy felkészültek-e a vizes vb füredi vendégeinek látogatására is, a polgármester elmondta: olyannyira, hogy például a verseny egyik távúszója éppen Almádiban készül a világbajnokságra.

Balatonfüred Esterházy strandján többek között térfigyelőkamera-rendszert építenek ki, emellett korszerűsítették a beléptetőkaput, a Kisfaludy strandon pedig hamarosan megkezdődik a park kialakítása és a csúszdaépítés.

A vizes vb-re egy, a strandokat is érintő informatikai hálózat épül ki Füreden: a Vitorlás tértől a Tagore sétányon át vezető úton a külföldieket is eligazító információs hálózatrendszer tájékoztatja majd a rangos sportesemény látogatóit.

Huszonötmillió forint jut a hajóállomás melletti, és tizenhét a sajkodi strand összkomfortosítására – tudtuk meg Tihany polgármesterétől. Tósoki Imre elmondta, augusztus 20-a után látnak munkához, ekkor megújulnak a beléptető- és az öntözőrendszerek, a vízbe vezető lépcsők, emellett gondoskodnak a kőszórások felfrissítéséről és a játszóterek bővítéséről is.

A horgászattal egybekötött strandolást kedvelő keszthelyiek pedig várhatóan az úgynevezett Libás strandot választják majd, ahol az önkormányzat a 105 millió forintos fejlesztési pénzből új kabinházakat, szociális blokkot és minden igényt kielégítő horgászhelyeket építtet.

– Négy évszakos turizmusban gondolkodunk, ezért a fejlesztésekre elnyert 45 millió forintot, és a helyi erőből rendelkezésre álló 20 millió forintot elsősorban tereprendezésre és minden évszakban használható, fűthető vizesblokkok kialakítására fordítjuk.

Természetesen lesz két finn és egy infraszaunánk is – sorolta Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a tóparti önkormányzatok érdekeit képviselő Balatoni Szövetség elnöke. Hozzátette, náluk január elsején kezdődik a turisztikai szezon, ezért rendezkednek be a strandon is az egész éves vendéglátásra.