Lelkes zalai önkéntesek is dolgoztak a tisztább erdőkért (zaol.hu)

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) tavaszi nagytakarításra hívta a természetjárás kedvelőit. A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akció március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján indult, és egészen április 22-ig tart – írja a zaol.hu.

 

A kezdeményezéshez idén csatlakozott 17 állami erdőgazdaság, köztük a Bakonyerdő Zrt., továbbá 6 nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet. A kampány kettős céllal indul. A szervezők egyrészt szeretnék szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

A Bakonyerdő Zrt. is részt vesz a kezdeményezésben, melynek keretében április elején Festetics Imre Élményközpont munkatársai és a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadik osztályos diákjai megtisztították a kidobált hulladékoktól a természetjárók körében kedvelt Nagymező Kirándulóközpontot felölelő erdőket és az elhagyott bányák környékét.

A lelkes önkéntesek reggel indultak útnak és a délelőtt folyamán, 120 zsák szemetet gyűjtöttek össze. A zsákokba nem gyűjthető hulladékot, mint az autógumikat, a televíziót és egyéb háztartási berendezések, székeket külön kupacolták.  Az erdőkben fellelt szemét túlnyomó többsége műanyag ásványvizes palack, sörös- és üdítős doboz, konzervdoboz, papírszemét, élelmiszer csomagoló anyag volt. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról Társaságunk gondoskodott.

Az igazi természetbarát nem örül, ha sétája során szemetelés nyomaival találkozik. Pedig ez nem ritka, főleg a népszerű kirándulóhelyek, településszélek közelében. A szemét nem csak csúnya látvány, ami a gazdátlanság érzését kelti, de sokszor veszélyes is az élővilágra. Mennyiségtől és helyszíntől függetlenül minden esetben környezetkárosító. A műanyagok, a fém- vagy üveghulladékok nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, sokszor veszélyes anyagot juttatva a természetbe, valamint a környéken élő, táplálkozó állatok és növények szervezetébe.

A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” kampány által közvetített szemléletformálás legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben. Amit magunkkal vittünk, hozzuk is haza az erdőből.

Egész évben folyamatos feladatot jelent Erdőgazdaságunk számára, a Bakony és a Balaton-felvidék állami erdeinek kezelőjeként, az illegálisan elhelyezett hulladék vagy a gyakorta elszórt, hátrahagyott szemét összegyűjtése. Bár az elmúlt évek tapasztalati alapján javulni látszik a helyzet, sajnos évről-évre mindig van mit összeszedni.

A Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének tovább folytatták a munkát és a Keszthelyi-hegység kedvelt kirándulóhelyeit, utak mentét tisztították meg az erdőkben hátrahagyott szeméttől.