Lekerült a lánc a tihanyi kilátóról (összefoglaló)

Ismét látogatható a tihanyi Őrtorony erdei kilátó, miután az építményre véglegesen érvényes fennmaradási és egyben használatbavételi engedélyt adott ki az illetékes hivatal – értesült a balatontipp.hu.

A Bakonyerdő vezérigazgatójától, Varga Lászlótól pénteken délután kapott tájékoztatás szerint, az ügyben illetékes balatonfüredi jegyző a Bakonyerdő Zrt.  által benyújtott kérelem és építészeti-műszaki tervdokumentáció szerint, a Tihany 0138/2 hrsz. alatti ingatlanon megépített erdei kilátó építményre véglegesen érvényes fennmaradási és egyben használatbavételi engedélyt adott.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban beszámolt, a tavaly év végén átadott tihanyi Őrtorony kilátót azért zárták le március közepén, mert a jogerős építési engedély ellen kifogást nyújtott be egy helyi civil szervezet  (Sajkodért Egyesület), melynek kapcsán az építésügyi hatóság új engedélyeztetési eljárást rendelt el. A 16, 5 méter magasságú kilátót a Bakonyerdő Zrt. építette a tihanyi önkormányzattal közösen az Apáti-hegyen, ahonnan az apátság, a félsziget tavai, és a Balaton is látható. A beruházás 40 millió forintos nagyságrendű volt, melyből 15 millió forintot a Földművelésügyi Minisztérium biztosított.

A Bakonyerdő Zrt. a lezárás után közölte, hogy a kilátó a tervek szerint épült meg, biztonságos, megfelel a legmodernebb elvárásoknak, és az építménnyel kapcsolatban semmilyen műszaki probléma nem merült fel.

A Népszava korábbi beszámolója szerint Tihany sajkodi településrészének ingatlantulajdonosai azért háborodtak fel, mert parkoló és kerülő út biztosítása nélkül „szabadították rájuk” a kilátó generálta turistaforgalmat, ami már a szezon beindulása előtt komoly terhet jelent a környék utcáinak.

A balatontipp.hu emlékeztetett arra, hogy Tósoki Imre tihanyi polgármester a kilátó felavatásakor azt mondta, megfelelő parkolókat szeretnének kialakítani és útvonalakat szeretnének kijelölni, amelyen át a kilátó a környezet lehető legkisebb zavarásával közelíthető meg. A polgármester a napokban arról számolt be, hogy jól haladnak a munkákkal. A helyi képviselő-testület közben döntött arról, hogy a sajkodi belső utcákból kitiltják az idegen autók forgalmát, csak az ott ingatlannal rendelkezők kapnak két-két autóra behajtási engedélyt.

A térképet, helyi közlekedési információkat, valamint fotókat is közlő balatontipp.hu cikke itt érhető el.