Legkorábban júniusban kezdődhetnek a nyári gyakorlatok Siófokon (sonline.hu)

A Siófoki Szakképzési Centrumban alapelv, hogy ugyanazok a rendkívüli szabályok vonatkoznak a gyakorlatra, mint a tanév közbeni gyakorlati képzésre. Az egészségvédelmi szempontok figyelembevételével és a járványügyi szabályok betartásával kell megszervezni a nyári gyakorlatokat is. 

A szakképzésben résztvevő diákok tanulmányainak egyik legfontosabb eleme az összefüggő nyári szakmai gyakorlat – mondta a sonline.hu-nak Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja. Kifejtette: a rendkívüli helyzetre való tekintettel szintvizsga nélkül is teljesíthető a nyári gyakorlat. A Siófoki Szakképzési Centrum esetében ez mintegy 800 tanulót érint, 15 képzési ágazatban. A legkorábbi időpont, amikor megkezdhetők a nyári gyakorlatok, június 16.

A kancellár beszélt arról is, hogy mivel a személyes részvételre senki nem kötelezhető, ezért természetesen működtethető a digitális képzési forma, amivel teljesíthető a nyári gyakorlat.  A könnyítések lehetővé teszik mindenki számára a nyári gyakorlat teljesítését. Személyes véleményem, hogy augusztus végéig teljesíthetők a nyári gyakorlatok – fogalmazott a szakember.

Turisztikai ügyintéző, cukrász, pincér, szakács, környezetvédelmi technikus, eladó, hegesztő, festő, asztalos, fodrász és fitness-welness instruktor: a Siófoki Szakképzési Centrumnál ezek a leggyakoribb szakmák. A kancellártól hozzátette: a rendészeti tanulók hagyományosan a rendőrség nyári munkáját segítik a Balaton-parton, a tervek szerint a kertésztanulók a balatonboglári tankertben töltik a gyakorlatukat. Arról is beszámolt: a tanulók védelme érdekében országosan is az elsők között hozták meg a döntést, miszerint a tanév hátralévő részében nem vehetnek személyesen részt a gyakorlati képzésben.