Legendás balatoni szerelmek és helyszíneik (welovebalaton.hu)

A Balatonnál és környékén az elmúlt évszázadokban is regénybe illő szerelmek születtek, amelyek elé sem a vagyoni, sem a korkülönbség nem tudott akadályt gördíteni. Kényszerházasságból való menekülés, lányszöktetési kísérlet és sírva vigadás is szerepel a különleges szerelmi történetekben, amelyeket ma is látható és a korlátozások megszüntetése után látogatható helyszínekkel együtt idéz fel a welovebalaton.hu.


Balatoni szerelmek, legendás helyszínek
Kisfaludy-ház – Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza
Malom-tó – Batsányi János és Baumberg Gabriella
Szent György-hegy – Répa Rozi és Sobri Jóska
Festetics-kastély – Festetics II. Tasziló és Mary-Victoria Douglas-Hamilton
Kisörsi szőlőhegy és a siófoki Krúdy-villa – Krúdy Gyula és Várady Zsuzsanna
Hotel Neptun, Egry József Emlékmúzeum – Egry József és Pauler Juliska

Kisfaludy Sándor több nyelven beszélő, rajzolni és hegedülni tudó, világlátott katona, költő és korának Don Juanja volt egy személyben. Sokadik szerelmi kalandja után tért haza szabadságra a bécsi testőrségtől, amikor az 1795-ös badacsonyi szüreten felfigyelt a zalai alispán lányára, a 18 éves Szegedy Rózára. Sokan úgy tudják, hogy Kisfaludy itt látta meg először Eötvös Károly találó megfogalmazása szerint „szívének nem egyetlen, de örök szerelmét”, ám valójában a költő már egy korábbi, sümegi látogatás során összefutott a lánnyal. Kisfaludy 1796 tavaszán vallott szerelmet Rózának, de hiába volt kölcsönös a vonzalom, a lány kikosarazta a költőt. Talán azért, mert az ifjú hódításainak híre hozzá is eljutott.

Kisfaludy elég drámaian reagált a visszautasításra: mulatni indult, összetört egy hegedűt, feleségül kérte az első lányt, aki szembejött vele, majd úgy döntött, szerelmi bánatán csak a halál segíthet, ami majd a csatamezőn éri. Ez nem jött össze, mert pár év múlva – jó néhány újabb szerelmi kaland után – sértetlenül ért haza és kérte meg újra Róza kezét. 32 évig, Róza haláláig éltek boldog házasságban.

A teljes cikk itt elolvasható.