Legenda vagy valóság, hogy titokzatos épületek vannak a Balaton fenekén? (femcafe.hu)

Aki a rejtélyek szerelmese, annak nem kell messzire mennie, ugyanis Magyarországon több olyan legendás hely is található, amelyhez érdekes történet kapcsolódik. A Balatonról azonban sokan nem tudják, hogy milyen titkokat őriz: a tó fenekén ugyanis állítólag titokzatos épületek rejtőznek, a legenda pedig már több mint 200 éves. Az épületeket általában Tihanynál vagy Örvényesnél látják, mások pedig a harangok kongását is hallják.

Halászok beszámolói is megerősítették azt a történetet, miszerint a Balaton mélyén egy elsüllyedt falu található, aminek harangjai a hullámzás miatt folyamatosan konganak. Voltak azonban olyanok is, akik egy vár tornyát látták, amikor a vízszint alacsonyan állt. A halászok elmesélését egy 1700-ban készült katonai térkép is megerősítette, amelyen egy ma már nem létező szigetet jelöltek Örvényesnél. Az említett két helynél, Tihanynál és Örvényesnél rendszeresen elszakadnak a halászok hálói is, ezért ők inkább kerülik ezt a két helyet. 1919-ben egy halász hajója elakadt, így lemerült a víz alá, hogy segítsen a problémán. Érdekes dolgokat látott…

A halász azt állította, hogy amikor a víz alá merült, látta a romokat, amelyekről oly sok történet szólt. 1935-ben aztán ismét fennakadt egy kőfalban halászok egy csoportjának a hajója, szintén Örvényesnél. Amikor megpróbálták kiszabadítani a hálót, felfedeztek egy ókori lelelet, mégpedig egy szinte teljesen ép, római korsót, amit egy múzeumnak adományoztak. A titokra még évekig nem derült fény, az 1950-es évek végén azonban Tóth Lajos és Szentléleky Tihamér muzeológusok kutatásaik eredményeképpen arra jutottak, hogy a tó mélyén több római kori villa romja rejtőzhet. Később nagyobb feltárásokból kiderült, hogy a tó fenekén valóban romok fekszenek, a búvárok ugyanis több római korból származó tárgyat is a felszínre hoztak. A Balatoni Intéző Bizottság szerint Galerius császár palotája süllyedhetett el, ám a teljes igazság azóta sem látott napvilágot, mivel a bizottság kiszállt a projektből, a kutatás pedig abbamaradt.

A cikk folytatása itt található.