Leégett nágocsi anyaotthon: ruhából van elég, gyűlik a pénz az újjáépítésre

Sorra érkeznek a segélyszállítmányok a Balatonföldvártól 24 kilométerre található nágocsi anya- és csecsemőotthonba, amelynek egyik szárnya teljesen leégett november utolsó napján. Az egész ország megmozdult, hogy segítsen rajtuk. Kedden, amikor a hirbalaton.hu a helyszínen járt, egy fonyódi alapítvány adománya futott be éppen.

A leégett szárny (fotó: hirbalaton.hu)

Nagy Csabáné Judit lelkész, a nágocsi “Árvácska” Anyaotthon vezetője fáradhatatlanul irányítja az érkező szállítmányok elhelyezését. Azt mondja óriási erőt adott neki a folytatáshoz az ország minden pontjáról érkező segítség. Az eddigi támogatók között hajdani lakó is akad. „Ne trógerkodja el az életét!” – idézte az egykori otthonlakó Judit asszony intelmét, amit megfogadott. Leérettségizett és ma már főiskolába jár.

A 35 férőhelyes anyaotthon jobb szárnya esett a tűz martalékául, de sérült az egész épület vízrendszere, áramellátása, fűtése is. A leégett rész ideiglenes fedést kapott, hogy ne rongálódjon tovább az újjáépítésig, amire a tervek szerint tavasztól kerülhet sor. A leégett 4 apartman helyére hetet szeretnének építeni, ha lesz rá elegendő pénz.

Az otthonban jelenleg húszan maradtak, a legkisebb gyermek öt hónapos a legidősebb 15 éves. Az anyák egy része családi erőszak elől menekül ide, így nem mindenki mutatja az arcát, ha fotóznak az érkezők.

-Van, aki nem tud kiemelkedni abból a sorból ahonnan idekerül, ha heten húzzuk is felfelé, de aki nagyon akar élni, az általában csak pár hónapig marad nálunk, és sikerül talpra állnia – meséli a négy saját és két örökbefogadott gyermeket felnevelő Judit asszony. Az a legfrissebb szívfájdalma, hogy egy náluk menedéket lelt anyuka pár napja elutazott, és lemondott az otthonban hagyott két kislányáról.

Az épület épen maradt részében, és teraszán már hegyekben állnak a ruhaadományos zsákok. Judit asszony úgy fogalmazott: „amit tudunk mi használunk, amit nem, azt továbbadjuk más rászorulóknak, koldusszegény falvaknak”. Mint mesélte, előző nap Kercseligetre, Kaposkeresztúrra, Fonóba szállítottak tovább egy-egy kisbusznyi adományt a mélyszegénységben élők számára.

A hirbalaton.hu ottjártakor éppen az otthont évek óta támogató fonyódi Alapvető Emberi Értékekért Alapítvány pakolt ki 36 zsáknyi ruhát, cipőt, kabátot és 19 doboznyi játékot, könyvet, konyhai eszközöket. A két kocsiban és egy utánfutón érkező szállítmánnyal pelenka, mosószer, tartós élelmiszer, meg egy hintaló, no meg 200 ezer forintnyi készpénz-támogatás is érkezett.

– Előzetesen egyeztettünk az anyaotthon vezetőjével, mire lenne leginkább szükségük. Hoztunk két új fűthető takarót is, ami létkérdés ebben a hidegben a fűtés nélkül maradt helyiségekben. Szállítás előtt szétválogattuk a ruhákat és felcímkéztük a zsákokat a tartalmuk szerint, hogy megkönnyítsük a szétosztást. Az alapítványunk a tagjai, pártfogói, szimpatizánsai, és meditációs táborának résztvevői között is gyűjtést rendezett idén, így jött össze minden korábbinál nagyobb adomány – számolt be a fonyódi alapítvány alapítója, Lakatosné Dörnyei Katalin.

A fonyódiak után egy visegrádi iskola szülői munkaközösségének szállítmánya futott be éppen az anyaotthon udvarára.

Az egyik lakrészből ennyi maradt (fotó: hirbalaton.hu)

A nágocsi anyaotthonról

A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsa 1993. január 15-i ülésén határozott úgy a megfogant élet védelme érdekében, hogy a nágocsi egyházközség üresen álló lelkészlakásában átmeneti otthont létesít, amelynek célja a válsághelyzetbe jutott anyák és gyermekeik megkülönböztetés nélküli ellátása, gondozása, képviselete – olvasható az egyház honlapján.

Az átépítés költségeihez a Népjóléti Minisztérium, illetve a svájci egyházak segélyszervezete a HEKS nyújtott jelentős támogatást. Az átalakítás 1994. december közepén fejeződött be, az „Árvácska” 1995. január 12-én kezdte meg hivatalosan a működését.

(Az otthon neve és számlaszáma: Dunántúli Református Egyházkerület Árvácska Anya és Csecsemőotthon 10403916-39112613)

Ilyen volt átadáskor a nágocsi anyaotthon, amelynek jobb szárnya vált a tűz martalékává (fotó: reformatussomogy.shp.hu)