Lebontották az “OMFB” ikonikus épületét Balatonfüreden (epiteszforum.hu)

A sajtóban egyre több utalás keringett arról, hogy a tavasszal még felújítandónak ítélt volt OMFB Jacht Klub épületét a megnyugtató hírek ellenére mégiscsak bontják. Az egyre fogyatkozó külső elemek sok jót nem ígértek, a héten pedig teljesen váratlanul elbontották az egész épületet. 

(Fotó: Pataki Attila István)

Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság vitorlásklub épületének a tervezése 1968-ban kezdődött, az épületet 1974-ben adták át. Az épület a kortársai között is kiemelkedő Virág Csaba építész különleges alkotása, amit a vitorlássport szeretete, puritánsága és a sportéletben rejlő kihívás, bátorság ihletett. A ház annak a városfejlesztési programnak a kereteiben készült, mely ezt a vízparti szakaszt világosan a sportnak jelölte ki; ez volt az első ilyen épület a környezetében. A ház számos szerkezeti bravúrt rejtett: a két “torony”-ra felfüggesztett vasbeton födémek lehetővé tették, hogy a földszint a tó felőli oldalán teljesen nyitott maradhasson, ami az eltolható üvegfalaknak köszönhetően teljesen egybeolvadt a környezetével.

Az Építészfórumon korábban Bojár Iván András és Dávid Dóra balatonfüredi építész írt bővebben a 20. század e nevezetes, ám kortárs kultúránk hétköznapjai számára talán még nehezen értékelhető alkotásról. Utóbbi szerző Pataki Attila Istvánnal több ízben is küzdött az architektúráért, ám a Városi Értéktárba végül nem fogadta be a Bizottság az épületet, sőt, a döntésről készült videóban “érdekesen” úgy fogalmaznak: az építész szakmának csak a fele gondolja úgy, hogy ezt az épületet meg kell tartani.

Az értéktárba való felvételt az alábbi indoklással kérvényezték:

Az épület az 1970-es évek elejének egyik kiemelkedő alkotása. Egy olyan kornak a lenyomata, amikor az építészetet sokkal inkább jellemezte a bátor formálás, mint napjainkban, emiatt megismételhetetlen alkotások születtek, melyek máig fontos részei a nemzetközi építészeti párbeszédnek. Ennek a korszaknak az építészete a szakmán kívüliek részéről sokszor nem esik kedvező megítélés alá, mindemellett fontos része a város, a Balaton és az ország múltjának. Virág Csaba épülete ennek a korszaknak egy kiemelkedő, bátor alkotása, ami mindenképpen érdemes a megőrzésre, újrahasznosításra. Az épület számos publikáció és tanulmány

Korábban hallani lehetett, hogy az épület bontása csupán egy elterjedt felvetés, a helyi városvezetés pedig a jövőben felújíthatja az épületet. Sajnos azóta új irányokat adhatott a jelenlegi fejlesztő, a hatóság pedig úgy tűnik, megadta a bontási engedélyt.

A területen új szálloda épül, Balatonfüred Capital Port néven, a várható átadás 2022 harmadik negyedévében lesz.