Lázár János: A kormány szándékai szerint a Balaton mindenkié (mti)

A Balatonról is szó volt az azonnali kérdések között hétfőn az Országgyűlésen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány tervei szerint kedden – a többi között benyújtja az Országgyűlésnek a budapesti agglomerációra vonatkozó területrendezési elképzelések, a Balaton-törvény, és az Országos Területrendezési terv egy törvénybe foglalását.

Az MTI tájékoztatása szerint a Balatonra vonatkozóan Harangozó Gábor szocialista képviselő a Siófokon tervezett jachtkikötő kapcsán kérdezte Lázár Jánost, aki közölte: a kormány tervei szerint kedden benyújtja az Országgyűlésnek három törvény összefoglalását, a budapesti agglomerációra vonatkozó területrendezési elképzelések, a Balaton-törvény, és az Országos Területrendezési terv egy törvénybe foglalását. Elmondta: 500 partnerrel egyeztettek az elmúlt időszakban, a javaslat a bürokráciacsökkentés érdekében az eljárásokat, az alaptérképekhez való hozzáférést digitalizálja.

Hangsúlyozta: a kormány szándéka szerint a Balaton mindenkié, a törvénynek az lesz a célja, hogy visszaszorítsa azokat a törekvéseket, ahol a személyes üzleti szempontok felülírják a közösség szempontjait.

A kemping kemping marad, a Balaton part mindenki számára hozzáférhető marad, ebben semmiféle negatív változás nem lesz – jelentette ki.

A képviselő kérdésére, hogy az említett beruházás most van engedélyezés alatt a veszprémi kormányhivatal előtt, Lázár János ígéretet tett arra, hogy megkeresi a kormányhivatal vezetőjét, és intézkedik annak érdekében, hogy a közcél érvényesüljön, de azt is jelezte, a konkrét ügyet miniszterként nem befolyásolhatja.