Lázár: fontos, hogy mindenki hozzáférjen a Balaton parthoz (mti)

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón fontosnak nevezte a Balatonra vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatban, hogy mindenki hozzáférjen a parthoz, kemping helyett pedig ne lehessen például lakóparkot építeni.

 

A miniszter a Budapesten csütörtökön más témában tartott sajtótájékoztatóján beszámolt a parlament előtt fekvő településrendezési jogszabályról is, amely három törvényt von össze és – mint mondta – “rendet vág” a helyi és az országos szabályok között. A reform céljaként az építési szabályok könnyítését és a bürokráciacsökkentést jelölte meg és fontos újításnak nevezte az ingyenes díjmentes digitális alaptérképet is.

A Budapestre vonatkozó passzusokról szólva azt mondta: megszűnik a lehetőség, hogy 65 méternél magasabb magasház épülhessen.

 

Ösztönzik a napelemparkok létrehozását

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány megkönnyíti a földhasználati szabályokat annak érdekében, hogy ösztönözze a mezőgazdasági érdekeltségeket napelemparkok létrehozásában. Ismertette, hogy a kormánydöntés  0,5 megawattos kiserőműveket érint 1 hektáros területeken, az állam pedig kötelezően átveszi a megtermelt áramot.
Lehetőség lesz – a Magyar Fejlesztési Bank révén – kedvezményes hitel bevonására, és arra bíztatják a hálózattulajdonosokat, hogy minél több csatlakozási pontot létesítsenek.

A tárcavezető a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország minimalizálni akarja az importszükségletét a következő 10-20 évben, cél, hogy az áramszükséglet egyik felét Paks termelje, a másik felét pedig naperőművek. Jó esetben a következő években több ezres napelempark létesülhet – jegyezte meg, kitérve arra is, hogy a 2600 eddig kiosztott jogosultságból 1300 létesítési vagy telephely-megjelölési határideje december 31-én lejár, ezt a kormány nem kívánja meghosszabbítani, hanem február végéig dönt az engedélyek sorsáról.A kormány döntései között említette, hogy jóváhagyták mintegy tucatnyi turistaszállás újjáépítését.