Látványos fejlesztésekre készülnek idén Nagyvázsonyban (veol.hu)

A 2021-es esztendőben jó néhány jelentős fejlesztést készítettek elő a községben. Tavaly kevesebb látványos beruházás készült, inkább a háttérmunkának, a tervezéseknek, az árajánlatok beszerzésének, az engedélyeztetéseknek jutott nagyobb szerep. Az idei évben viszont sok minden megújul, illetve megépül majd Nagyvázsonyban.

Nagyvázsony az egy főre eső fejlesztések tekintetében az ország legjobb települései között szerepel. Ahhoz, hogy ezt az intenzív fejlesztési szintet tartani tudjuk, rengeteg olyan háttérmunkát kell elvégeznünk, amiből a lakosság nagyon keveset érzékel. A 2021-es év gyakorlatilag erről szólt, de azért elindult néhány fejlesztés is. A legérdekesebb talán a rekortánborítású kispálya. Ehhez a beruházáshoz egymillió forintos sporteszköz-támogatás is járul a Nemzeti Sportközpontoknak köszönhetően – mondta el a veol.hu-nak Fábry Szabolcs polgármester.

Hozzátette, ezzel párhuzamosan zajlik a tornacsarnok építésének előkészítése. Február végéig a kiviteli tervek készülnek, és a közbeszerzési eljárások zajlanak, majd várhatóan tavasz elején az alapkőletételre is sor kerül, és megkezdődhet az építkezés. Emellett gőzerővel zajlik a sétányok, járdák építésének előkészítése is. A Millenniumi játszótérnél, illetve a mencshelyi út mellett is készül egy-egy sétaút. A Malomkő utcában parkoló épül, amely megalapozza a település új, parkolóórás parkolási rendszerét. Arra számítanak, hogy 2022 nyarától a megújult Kinizsi-vár jóval több látogatót fogad majd, mint a korábbi években. Várhatóan az autóforgalom is jelentősen megnő, ezért fizető parkolási rendszert vezetnek be a turisták, illetve a nem nagyvázsonyi lakosok részére.

Februárban érkezik egy 24 személyes, zárt kocsiszekrénnyel rendelkező, klimatizált elektromos busz is a településre. Sikeresen pályáztak a Magyar falu programban is, aminek eredményeként egy, a közterületi munkákat segítő kisteherautót is beszerezhetnek az év elején. Egy TOP-os pályázaton elnyert 79,925 millió forintos támogatásból pedig kerékpárút épülhet Nemesleányfalu és a temető között. A projekt keretében pihenőparkot is építenek a Forrás ligetben.

A 2022-es tervek között szerepel még a belterületi utak fejlesztése és az óvoda parkolójának megépítése is, ahol azonban váratlan problémába ütköztek: a szennyvízelvezető-rendszer teljes cserére szorul. Emellett dolgoznak a csapadékvíz-elvezetés problémájának megnyugtató megoldásán is az Iskola utcában.