Látogatás a „csobánci várkapitánynál” (magyarmezogazdasag.hu)

A Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.


Németh Gyula 1994-ben vásárolt Gyulakeszi határában egy négyhektáros területet, hogy egyetlen lovának megfelelő helyet biztosítson. Később ráeszmélt, hogy többre van szüksége, mondván egy ló nem ló, és bizony egy tisztes istálló is elkél a legelőre. Bár ekkor még vendéglátással foglalkozott, mégis energiája nagy részét az építkezésre fordította. A következő évre elkészült az akár 25 ló számára is alkalmas, szemet gyönyörködtető istálló, melynek hatalmas tetőterébe egy lovas panziót álmodott.

Kezdetben bértartással foglalkozott, és csak kevés saját lova volt. Idővel azonban újabb és újabb lovakat vásárolt, így szép lassan átfordult az arány, így mára 22 saját lova van a néhány bértartott mellett.

Az istálló mellett fekvő hajdani négyhektáros gyep is szép lassan – újabb területek vásárlásával – növekedett, emellett más környező földeket is bérbe vett, így ma már a lovarda környékén 26 hektáros területen gazdálkodik, melynek mintegy fele saját tulajdon. A gazdaságtól távolabb további 25 hektáron termeli meg a takarmány többi részét állatainak, ezeknek a földek egy része szintén magántulajdon. Összességében ötven hektáron folytat legeltetést, takarmánynövény-előállítást.

A családi gazdaság egyik biztos alapját ma is a lovas turizmus jelenti. Kezdetben lovas oktatással foglalkoztak, kezdőkkel és haladókkal egyaránt. Immár 22 éve minden nyáron egyhetes lovas táborokat is szerveznek évente 8-9 alkalommal.

Az idők során azt tapasztalták, hogy egyre nagyobb lett az igény a lovas túrák iránt is. A napos túráktól a hetesekig, széles választékot kell biztosítani ahhoz, hogy az igényeket ki lehessen elégíteni. Náluk igazi unikumnak számít az egyhetes túra, ebből is kétféle közül választhatnak a vállalkozó szellemű lovasok. Az úgynevezett csillagtúra keretében a birtokon alszanak és étkeznek a résztvevők, innen indulnak reggelente egy-egy túraútvonalat teljesíteni – a csodálatos Balaton-felvidéki tájnak mindennap más és más részét ismerhetik meg. A másik lehetőség, amikor 6 nap alatt mintegy 220 kilométeres körtúrát tesznek meg szintén a Balaton-felvidéken, és mindennap máshol étkeznek és szállnak meg. A kiinduló és érkező állomás értelemszerűen a gyulakeszi lovas­birtok.

A cikk folytatása itt található.