Látó embernél jártunk: interjú Balaton-anyával


Az újesztendőre tekintettel meglátogattunk egy üdülőrégióban élő látót, meséljen a Balaton jövőjéről. Faggattuk a nádasok helyzetéről, az algásodásról, a vízszintemelésről, a haltelepítésekről, a partbeépítésekről, meg ilyenekről. Meghökkentő válaszokat kaptunk rajta keresztül, állítólag egyenesen a tó tündérétől, aki Balaton-anyának nevezte magát. Szerinte, ha jót akarunk magunknak és a tónak, bontsuk el a beépített partszakaszokat.

A Fonyódon élő, könyvek szerzőjeként is ismert jövendő-mondó asszony, Dörnyei Katalin – nem volt nála se üveggömb, se fekete macska – azt mondta, közreműködésével kapcsolatba léphetünk a Balaton tündérével, tőle pontos válaszokat kaphatunk a kérdéseinkre. Így készült hát a hirbalaton.hu alábbi, rendhagyó interjúja. Akárki akármiben hisz, érdemes elolvasni!

 

HB: Ki vagy te pontosan, aki válaszolsz a kérdéseinkre?

Balaton-anya: – A természet szellemei közé tartozom, a ti népetek régebben vízi tündérnek hívott. Az a feladatom, hogy óvjam a Balaton növény és állatvilágát, védjem a vizét. A természet szellemeinek fő feladata az, hogy segítse az állatokat és növényeket úgy, hogy oltalmazza őket. Olyanok vagyunk számukra, mintha az intelligenciájuk lennénk. Ilyen például a Föld számára Földanya. Minden, ami csak létezik ebben a fizikai világban, a szellemből született meg. Először van a szellem és csak utána az anyag. Mindent, amit láttok magatok körül a természetben, az sok-sok szellemi lény munkájának gyümölcse.

A növények és az állatok mellé védelmező erők, vagyis a természet szellemei kerültek megteremtésükkor. Ezek vagyunk mi. Földanyával közösen tevékenykedünk úgy, mint egy nagy család.

 

HB: Miben rejlik a feladatod?

Balaton-anya: – Úgy végzem a munkámat, hogy inspirálom a növényeket és az állatokat. Ezzel segítem, vezetem őket az életük során úgy, ahogy az embereket az angyalok, vagy mesterek segítik. Örülök neki, hogy az emberek újra kezdenek figyelni a természet szellemeire. Én azt szeretném, ha a Balaton anyjaként tekintenétek rám, hiszen úgy őrzöm és védelmezem a Balatont, mint az anyák a gyermekeiket.

 

HB: Mióta teszed a dolgod itt, a mi tavunknál?

Balaton-anya: – Attól a pillanattól kezdve, amikor a Balaton-tó megszületett, több ezer éve. Kezdetben nem ekkora volt a területe, mint most, és egy hatalmas mocsaras vidék vette körül, gyönyörű élővilággal. A vize sekélyebb volt, és nem volt ennyire mély a közepe.

 

HB: ..aztán jöttek az emberi beavatkozások. Hogy látod ezeket?

Balaton-anya: – Az emberek kiszorították az élővilágot azzal, hogy feltöltötték és beépítették a partot. Ti is látjátok, hogy a part beépítése mennyi kárt okoz a Balatonnak, hiszen lassan már úgy néz ki, mint egy úszómedence.

Azért építették be, kövezték ki a partot, hogy a területet ezután feltöltsék földdel és építkezhessenek rá. Gyakorlatilag mára már a nádas 80 százalékát kiirtották az emberek. A vízimadarak ezért elköltöztek, és más olyan fajok is eltűntek, amelyeknek létfontosságú volt a nádas. A betelepített idegen fajok életben maradnak ebben a környezetben is, mert igénytelenek. A vízben van olyan hal, amelyik nagyon elszaporodott és a régi, őshonos halfajoktól elveszi a táplálékot. Mára már teljesen felborult a víz élővilágának egyensúlya.

 

HB: Ez volt az oka a nyár-végi algásodásnak is?

Balaton-anya: – A nyári nagy algásodás oka az volt, hogy egyre melegebb az éghajlat, ami egyes algafajoknak kedvező, így nagyon gyorsan elszaporodnak.

 

HB: Van amivel meg lehet állítani, ha újra lesz algásodás?

Balaton-anya: – Az algásodást megállítani csak úgy lehetséges, ha nádasokat telepítenek körbe a Balatonon, a beépített partvonalakat lebontják, és így a víz tudja magát természetes módon tisztítani.

Mindig is több algafaj élt a Balatonban, ugyanúgy mint más vizekben is. Ha egy-egy faj ilyen nagymértékben elszaporodik, mint az történt a legutóbbi nyár végén, az mindig annak a jele, hogy a természet rendje felborul. Ezt okozhatja a magas hőmérséklet – ahogy jelen esetben történt -, vagy egyes fajok tömeges pusztulása. Ekkor a lebomló, rothadó anyagok bő táplálékot biztosítanak az algáknak. Az algák szerepe az a természetben, hogy a rothadt hulladékot – legyen az növényi vagy állati – feldolgozzák, ez a táplálékuk. Ha sok a táplálék, akkor nagyon gyorsan szaporodnak. Jelen esetben a magas hőmérséklet volt a felelős a Balaton algásodásáért, azonban ha nem jut megfelelő mennyiségű táplálék az így elszaporodott algáknak, elpusztulnak és a többi alga táplálékai lesznek. Az algák saját lebomló fajukból is táplálkoznak.

 

HB: Miért kellene lebontani a beépített partszakaszokat?

Balaton-anya: – Ha nem lenne az úgynevezett partvédelem körben a Balaton partján, akkor nagymennyiségű lebomlott növényi és állati hulladék kerülne a partra és ezekből tudnának táplálkozni más fajok pld. a rákok, madarak is. A nádas remek fészkelő hely a vízimadarak számára, a partra vetett hulladék pedig a fő táplálékuk közé tartozik.

 

HB: És mi lesz, ha nem bonjuk le a beépített partszakaszokat?

Balaton-anya: – Az algásodás megállt amikor az időjárás hidegebbre fordult, azonban az iszapban még rengetek növényi és állati hulladék van, ami nem tud kiürülni a vízből. Ezért ha újra meleg lesz, beindul az algásodás. Nincs más megoldás, csak amit mondtam. Le kell bontani a partfalakat és nádast telepíteni körben a Balatonnál. A strandok mellett elfér a nádas és így az emberek csodálhatják a növény és állatvilágot is miközben a vízben fürdenek. Szerintem az emberek azért járnak a Balatonhoz mert természetes vízben akarnak fürdeni, ha nem így lenne akkor uszodába mennének.

 

HB: Amúgy van dolgod az emberekkel is, vagy csak a tóra figyelsz? Szereted például, ha fürdünk a vizedben, vagy csodáljuk a tó szépségét?

Balaton-anya: – Azért vettem fel a kapcsolatot az emberekkel, hogy a segítségüket kérjem. Mivel természet-szellem vagyok, ezért nekem mindig is a növény, az állatvilág és a vizek a fontosak, értük tartozom felelősséggel. Népetek látói mindig is együttműködtek velem és a többi természet-szellemmel is. Harmónia volt ekkor még a természet és az emberek között nem úgy, mint most.

Természetesen bérmelyik élőlény használhatja a tavat, nem csak az ember, a tó mindenkié. Nem zavarja a munkámat, ha nyaranta fürdenek benne az emberek. Ezzel nem okoznak gondot. Azzal viszont igen, ha tömegesen pusztítják a halakat.

Nekem nincs arra szükségem, hogy csodáljanak. Mert én nem a tó vagyok, hanem egy szellemi intelligencia ami segít, hogy a tó élővilága megmaradjon.

 

HB: Mekkora a területed? Csak a tó vagy az egész vízgyűjtője, vagy az egész üdülőrégió?

Balaton-anya: – Az én területem a tó. Minden folyónak, pataknak, tónak, erdőnek, mezőnek, hegynek, barlangnak megvan a saját élővilága és egy-egy  természet-szellem felügyeli őket.

 

HB: Mikor tesznek jót és mikor rosszat a Balatonnak az emberek? Például gond-e hogy megemelték a tó vízszintjét, vagy ha olykor leeresztik a tó vizét a Sió-csatornán?

Balaton-anya: – Akkor tennétek jót, ha lebontanátok a partfalakat és visszatelepítenétek a nádast. Fontos, hogy ne kerüljön szennyezett víz a Balatonba. A vízszint emelése nem okoz nagy problémát, és a csökkentése sem.

 

HB: Neked mi okoz örömöt és mi okoz bánatot?

Balaton-anya: – Szeretek mindent teremtményt, az embereket is, nem csak a növényeket és az állatokat. Szomorú vagyok, ha az emberek felelőtlenül viselkednek, és ha nem tisztelik a természetet. Ezt többnyire tudatlanságból és önérdekből teszik.

 

HB: Mit üzensz nekünk? Tudunk-e bármiben együttműködni, egyáltalán hogy lehet felvenni a kapcsolatot veled?

Balaton-anya: – Ha hagyjátok a vizeket természetes módon tisztulni, akkor mást nem kell tennetek. Persze ne szennyezzétek a vizeket semmilyen módon.

A szíveteken keresztül megérezhettek engem és a természet szellemeit is. Ha leültök egy tó partjára és szívből érzékelitek a természetet, akkor meg fogunk jelenni nektek. Érezni fogjátok a jelenlétünket. Inspirálunk benneteket, ha hallgattok ránk. Mi természet-szellemek mindig arra inspiráltuk az emberiséget, hogy működjenek együtt velünk a természet védelme érdekében.

 

HB: Szerinted, hogy tudnánk elérni, hogy lebontsák a partfalakat és nádast telepítsenek a tó köré?

Balaton-anya: – Amíg az emberek az önérdek vezeti, addig nem hallják meg a figyelmezető szót. Azért, mert nem áll érdekükben a változtatás. Azonban amikor a saját érdeküket is veszély fenyegeti, azonnal cselekszenek. Lehetséges, hogy addig nem tudtok semmit sem csinálni, míg valóban nem lesz egy természeti katasztrófa és az algásodás olyan mértéket nem ölt, hogy a vízbe tilos lesz fürdeni. Ekkor fognak csak lépni azok, akiknek érdeke, hogy a Balaton üdülőrégió maradjon. A szakembereknek kutatóknak kell felhívni az algásodás veszélyeire az emberek figyelmét, erről tájékoztatni kell az embereket minél nagyobb fórumokon. Talán ekkor elindul valami és változtatni fognak az emberek az eddigi álláspontjukon. Össze kell fogni az önkormányzatoknak és közösen dönteni arról, hogy lebontsák mindenhol a partfalat, és telepítsék vissza a nádast. Csak akkor működik ez, ha körben mindenhol megtudja tisztítani magát a Balaton.