Láthatóvá tenni a láthatatlant – március 22. a Víz Világnapja

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.[1] A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották. A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, hagyományaihoz híven idén is, 2022. március 29-én megszervezi a Víz Világnapi Konferenciát a Balaton Régióban siófoki helyszínen. 

 

Az ENSZ közgyűlése által 2015-ben elfogadott Fenntartható fejlesztési célok 6. pontja azt a célkitűzést foglalja magában, hogy 2030-ig mindenki számára biztosítani kell a Földön a hozzáférést az egészséges ivóvízhez. Ez a célkitűzés közvetve aláhúzza azt a tényt, hogy a víz témája a nyomor elleni küzdelem egyik kulcsfontosságú kérdése.

A Tavalyi esztendőben a mottója “A víz érték! Becsüld meg!”, míg a 2022-es év fókuszában a felszín alatti vizek, mint közös kincsünk áll, “Láthatóvá tenni a láthatatlant” jelmondattal.

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség, hagyományaihoz híven idén is, 2022. március 29-én megszervezi a Víz Világnapi Konferenciát a Balaton Régióban siófoki helyszínen. Tekintettel arra, hogy a 2022. évben a Víz Világnap középpontjában „A felszín alatti víz: a láthatatlan láthatóvá tétele” témakör áll, a rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a 2022. év veszélyeztetett taváról, a magyarországi nagy tavak előtt álló kihívásokról, a vízválságot elkerülendő fejlesztési javaslatokról, felszín alatti vizek helyzetéről, a Balaton vízgazdálkodásának aktualitásáról, a tó ökológiai állapotáról és a pályázói tapasztalatokról a települési vízvisszatartás kapcsán. A program részleteiről itt írtunk.

A Balaton körül ezen felül számos programot szerveztek a tematikus nap jegyében.

Ahogyan arról itt hírt adtunk, családi programokkal, gyerekkoncerttel, ismeretterjesztő előadásokkal várja az érdeklődőket a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. március 22-én az érdeklődőket.

A Veszprém Megyei Búvárklub helyi, veszprémi, balatonfüredi tagjai idén is a Malom-tóban merülve nyitották meg a szezont, így köszöntve egyúttal a Víz világnapját – erről itt írtunk.

A víz világnapja alkalmából tavaszköszöntő csobbanásra várt mindenkit március 19-én, szombaton 14 órakor Keszthelyen, a Városi Strandon Ferenci Ottó – itt olvasható az erről szóló hír.