Lassan finisbe ér a fonyódi Walko-kilátó helyreállítása (sonline.hu)

A munkaterületet már megnyitották, hamarosan a kőelemeket is elhelyezik a Balaton egyik legnépszerűbb kilátóján, mely néhány éve veszélyesen megdőlt, emiatt el kellett bontani.

Az építményt több mint száz esztendeje Walko Lajos, országgyűlési képviselő és miniszter, a kor neves pénzügyi szakembere állíttatta 1916-ban. A két pad közötti falat Benedek György szobrászművész fonyódi címerrel díszített domborműve ékesíti. A promenádhoz hasonló emlékhelyről gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, amit nemzedékek óta élveznek a városba érkező turisták.

Néhány éve azonban a magaspart elmosódása miatt a kilátó megdőlt. Biztonsági okokból ezért el kellett bontani, de az önkormányzat máris azon dolgozott, hogyan állíthatná helyre. Sokáig tartott a huzavona, hogy az állami területen lévő építményt visszateheti-e az önkormányzat, végül sikerült minisztériumi hozzájárulást szerezni ehhez. Ezután a képviselő-testület eldöntötte, hogy mivel pályázati forrás nem volt rá, a város saját erőből fogja visszaépíttetni a kilátóhelyet. Az építménynek előbb statikai alapot kellett tervezni, ez már elkészült. A kőfaragó mester hamarosan megkezdi az eredeti, illetve felújított elemek visszahelyezését. A munkával az idén biztosan elkészül, novemberre tervezik a befejezést.

A folytatása itt található.