Lángos vagy valami más is? (index.hu)

A magyarok még egy külföldi nyaralásnál is vonzóbbnak tartják a Balatont. A nyaralók 82 százaléka üdülése idején hajlandó többet fizetni egy vacsoráért, mint otthon. Az Index Balaton-kutatása szerint sokan szívesen ennénk egészséges ételeket szép környezetben a strandon, de maradnak a szokásos ételeknél: hekk, lángos és fagylalt. Nagyon sok magyar szeretne balatoni halat a büfékben, de az meg nincs.

A magyarok fele nyaralt az elmúlt öt évben a Balatonon. Főleg a 40 alattiak, az érettségizettek-diplomások, a budapestiek, és a tóhoz közeli régiókban élők csobbanhatnak a magyar tengerben – állítja az Index a nagy Balaton-kutatására hivatkozva. Ők számtalan program közül válogathatnak a tóparton, de egészen biztos, hogy a strandolás kiemelkedik közülük. Körülbelül fele-fele arányban választják a magyarok a balatoni szabad strandokat, mint a fizetőseket. Utóbbiak esetében a magyarok az 500-700 forintos strandbelépő árat tartják reálisnak, ami egyébként a valóságban a legtöbb helyen éppen ennyi.

A strandon pedig a fürdésen kívül az evés a fő program, legalábbis a magyarok, akik tavaly és idén is nyaralnak a Balatonnál, 45%-ban a közepesnél nagyobb mértékben keresik a gasztronómiai élményeket, a jó ételeket és éttermeket. 28 százalék viszont nem különösebben érdeklődik a különleges ételek, vendéglátóhelyek iránt. Egy ötfokú skálán a gasztronómiai érdeklődés mértéke 3,2 a rendszeresen nyaralók körében, és a Závecz Research-el készített felmérés szerint az átlagosnál valamivel nagyobb a fogékonysága a vendéglátás sajátosságaira a harmincas korosztálynak (3,5).

A nyaralók óriási többsége, 82 százaléka üdülése idején hajlandó többet fizetni egy vacsoráért, mint otthon.

Ez a szokás a társadalom minden rétegében rendkívül elterjedt, még a kevésbé módosak is különleges eseménynek tekintik a nyaralást, ilyenkor a költségesebb étkezéseket is megengedik maguknak. A diplomások még az átlagosnál is nagyobb arányban eltérnek a hétköznapi szokásaiktól (bár anyagi helyzetükből fakadóan ők olyankor is többet költenek vacsorára): 93 százalékuk hajlandó többet költeni étkezésre nyaraláskor. Talán azért is alakult így, mert a Balatonnál rendszeresen nyaralók fele úgy látja, hogy a balatoni vendéglátás színvonala az utóbbi öt évben kifejezetten javult. Jelentős azonban azok aránya is (34%), akik szerint az ég világon semmi nem változott, sőt, 13 százalék szerint a helyzet még rosszabb lett, mint volt.

A balatoni nyaralók több mint 30 százaléka keresné az egészséges ételeket a strandbüfékben.

Gyakran merül fel az a nézet, hogy a magyarok kifejezetten az olcsó étkezési lehetőségeket keresik, és minden más szempont háttérben van az étel ára után. A felmérés szerint ez a strandbüfékre nem igaz: nyaralás alatt igenis hajlandóak többet fizetni a magyarok, ha cserébe jót ehet(né)nek kellemes környezetben.

Mindössze a válaszadók három százaléka mondta, hogy a legfontosabb szempont neki, hogy a büfé olcsó legyen. Az ételek laktatósága sem elsődleges szempont, mindössze 13 százalék jelezte, hogy ez az elvárása egy strandbüfével szemben.

Az emberek majdnem húsz százalékának fontos lenne, hogy friss, helyi alapanyagokat használjanak a strandbüfék, bár ennek az esélye tapasztalataik szerint nagyjából nulla. A Balatonnál nyaralók számára szintén nagyon fontos lenne, hogy a büfé környezete vonzó legyen (22 százaléknak) és további tíz százalék elvárja, hogy legyen vele kedves a személyzet.

Mit eszünk a strandon?

A lángos népszerűsége kiemelkedő, a balatoni nyaralók 32 százaléka keresi ezt az ételt.  Ennél is többen, a válaszadók 53 százaléka halat keres a büfékben, viszont a Balatonon jelenleg sajnos balatoni halat (a halászati tilalom miatt) senki nem talál. Jó pár büfé van a tóparton, ahol pult alól, titokban az ismerős büféstől beszerezhető friss balatoni keszeg, de elvétve előforduló gasztronómiai ritkaság. A balatoni keszeg és süllő nagy része Ukrajnából, Romániából és Kazahsztánból érkezik a magyar tenger partjára, – bár a fogyasztók nagy része abban a hitben él, hogy magyar halat eszik. A válaszadók ötöde kifejezetten az Argentínából érkező tengeri hekknek keresi.

Érdekes, hogy a felmérés szerint a legtöbb ember unja a balatoni büfék kínálatát, a nyaralók ötöde keresi, és szívesen fogyasztana egytálételeket vagy salátákat (11%), amik viszont igen ritkák a büfék kínálatában. A többi, büfékínálatban szereplő étel népszerűsége (palacsinta, hamburger, sült krumpli, hot dog) nagyjából azonos arányú, öt százalék körül mozog.

(A felmérés 1000 országos fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült 2017 augusztusában, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. Az Indexen rendszeresen jelennek meg saját közvélemény-kutatások a Závecz Research jóvoltából.)