Lakóparkstop Balatongyörökön (tvkeszthely.hu)

Balatongyörökön mintegy 400 olyan telek van, amire családi házakat lehet építeni. Biró Róbert polgármester azt szeretné, hogy ne ötezer ember, hanem 400 család érkezzen az itt építhető ingatlanokba. Úgy fogalmazott, nem akarnak nagyobbak lenni, mint amit a település infrastruktúrája elbír. A Helyi Építési Szabályzat közel 10 éves a községben. Az október végén elfogadott módosítás megakadályozza a társasházak, lakóparkok építését. (Arról, hogy nem kér a lakóparkokból Balatongyörök, a hirbalaton.hu itt számolt be fotókkal.)

A Helyi Építési Szabályzat módosításával akarják elejét venni, hogy a profitorientált ingatlanbefektetők miatt megváltozzon a családias településszerkezet.

Az elmúlt években Balatongyörökön is tapasztalták, hogy a tulajdonosi, befektetői szokások jelentősen megváltoztak. Ennek eredményei például a temető szomszédságában megépült társasházak. A településvezetés nem szerette volna, ha az eddig kialakult, családias, szellős beépítésű, emberléptékű környezet megváltozik és megnövekszik a társasházak száma.

Biró Róbert polgármester: „Balatongyörök számára nagyon fontos a fejlődés, de nem minden áron. A települést úgy is lehet fejleszteni és úgy is lehet fejlődni, hogy az eddigi arculatot és az eddigi hangulatot megtartva lépjünk előre. Ezért volt fontos a település számára, hogy ezt a szabályozást meghozza, hiszen az elmúlt években olyan befektetői igények jelentek meg Balatongyörökön is, amik már egy kicsit kezdték feszegetni a település ezen határait és a képviselő-testület egy határozattal, döntéssel zárta le ezeket a kérdéseket.” 

Tóth László főépítész: „Azt szabályoztuk le, hogy egy telken legfeljebb egy lakóegység, vagy üdülőegység épülhessen. Ez alól az a telek kivétel, aminek a teleknagysága meghaladja az övezeti előírásnak a másfélszeresét, ott kettőt engedünk. Ez alapján egy olyan településszerkezet tud létrejönni, ami hagyományos és követi a már kialakult és közkedvelt balatongyöröki képet.” 

A lakóparkok nem csak a településképre vannak kedvezőtlen hatással, hanem az idegenforgalmi bevételekre is. Bár ezek az ingatlanok lakásnak minősülnek, sokan nyaralóként, vagy akár un. kulcsos házként hasznosítják. Így nem generál idegenforgalmi adót, ami a balatoni települések egyik legnagyobb bevétele.  Balatongyörökön az elmúlt három évben három lakópark épült. Az új rendelet már érvényben van, így a jövőben erre nincs lehetőség. A rendezési terv felülvizsgálat alatt van a településen, az önkormányzat figyeli a döntés hatását – adta hírül a Keszthelyi TV.

galéria