Küzdenek az aszállyal a mezőgazdák (tvkeszthely.hu)

Országszerte aszály sújtja a mezőgazdaságot, az őszi vetések fejlődése lelassult és a termésátlag visszaesésével is számolnak a gazdák. Az elmúlt hetekben ugyan esett némi csapadék, a szakemberek szerint azonban ez a növények megfelelő táplálékfelvételéhez nem elegendő. Az agráriumban a növényvédelem is megnehezítette a gazdák dolgát, az enyhe tél miatt ugyanis sok rovar áttelelt.

Idén már harmadik éve kell megbirkózniuk a gazdáknak az aszályos tavasszal. A szárazság leginkább az őszi vetéseket veszélyezteti, a növények fejlődése lelassult, magasságuk nem éri el az ilyenkor szokásosat. Ez természetesen a termésátlagokon is megmutatkozik, egy-egy földterületen akár több tonnával is visszaeshet a betakarított mennyiség. Az agráriumnak az enyhe tél sem kedvezett, a fagyhiány miatt ugyanis számos rovar áttelelt, így jelentős figyelmet kellett fordítani a növényvédelemre.

„Erre az évre nyugodtan mondhatjuk, erre a fél évre, közel fél évre, hogy rendkívüli volt. Kezdődött azzal, hogy egy nagyon-nagyon enyhe telünk volt, ahol tényleg a növények védelménél már nagyon kellett gondolkozni, hogy ennek lesz hatása – gondolok itt a rovarvédelemre. Később megjöttek a fagyok. Tehát még április elején is, húsvét környékén is rendkívül nagy fagyok voltak, a gyümölcsösökben óriási károkat okozva. Mindezt lekövette még egy száraz periódus. Tehát tényleg egy rendkívül sok hátrányos tényezővel tudtunk dolgozni vagy szembesültünk ebben az évben” – tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem igazgatója.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aszályfigyelő rendszere már április elején figyelmeztette a gazdákat, hogy a legfelső talajréteg nedvességtartalma kritikus szint alá süllyedt. Ugyan a föld mélyebb rétegeiben még megfelelő mennyiségű víz van, a tavaszi vetést azonban nagyban hátráltatta a szárazság. Ugyan az elmúlt hetekben hullott némi csapadék, ez azonban a mezőgazdaság szempontjából elenyésző. A nedvesség és a meleg ugyanakkor kedvez a gombák elszaporodásának, bár a szakemberek szerint ezek már jelentős kárt nem tudnak okozni a növényeknek.

„Természetesen a növények megsínylik ezt az időszakot. Az elmúlt egy hónap alatt 3 részletben közel 20 mm csapadék hullott. Ez a tavaszi vetésű növényeknek egyáltalán nem jó. Elmaradtak azok az esők, amik a keléshez szükségesek. Vontatott a kelés, a tavaszi kalászosok gyengén fejlődnek. A gyümölcsösökben, zöldséges állományokban szintén ugyanezek a tünetek tapasztalhatóak” – tette hozzá a szakember.

Zsittnyán Tamás azt mondja, Zala megyében és ezen belül Keszthely környékén nincs akkora baj, mint az ország más területein. Jelenleg közepes termésátlaggal számolnak az őszi vetések esetében, a tavaszi vetésű kultúráknál azonban még egyelőre nem mernek jóslásba bocsátkozni. Az OMSZ előrejelzése szerint a héten egy komolyabb csapadékhullám éri el hazánkat, hosszan tartó esőzésre azonban most sem kell számítani. Területi átlagban mindössze 1 és 15 mm közötti csapadékmennyiség várható a hét közepén, utána visszatér a száraz időjárás – a Keszthelyi TV híradása szerint.