Kutya-chipleolvasó egy keszthelyi benzinkúton (tvkeszthely.hu)

Az elkóborolt állatok mikrochipjeit már Keszthelyen, egy Tapolcai úti benzinkúton is le lehet olvastatni. A MOL a Vigyél Haza Alapítvánnyal 2018 májusa óta működik együtt annak érdekében, hogy a kóborállatok minél előbb hazakerüljenek. Három hónap alatt 121 elkóborolt kutyát segítettek haza a töltőállomások munkatársai.

Jelenleg az ország több mint 100 töltőállomásán áll rendelkezésre mikrochip leolvasó, a hálózatot azonban fokozatosan bővíti a MOL. A készülék pár másodperc alatt beolvassa a kutyákba helyezett chip sorszámát, a hozzá tartozó adatokat azonban – személyiségi jogok védelme miatt – nem adja meg. A benzinkutak munkatársainál rendelkezésre áll egy állatorvos lista, a gazdi beazonosítását ők végzik el. Fontos tudni, hogy a töltőállomásokon nem lehet otthagyni a talált kutyát, a gazdi jelentkezéséig a megtalálónak kell gondoskodni az ebről.

A keszthelyi Tapolcai úti benzinkúton nyitva tartási időben, reggel 7 és este 7 óra között lehet leolvastatni a mikrochipeket. Így mindazok, akik kóbor állatot találnak, már nem csak az állatorvosi rendelőkben, hanem a töltőállomásokon is leolvastathatják a kutyákba helyezett chipet, megtalálva így a kis kedvencek gazdijait.

Kalmár Gábor keszthelyi gyepmester azt mondja, az idei szilveszter nem adott sok munkát a számukra, az előző évekhez képest lényegesen kevesebb bejelentést kaptak eltűnt kutyákról. A gyepmesteri telepre sok olyan kutya is kerül, akik nem rendelkeznek mikrochippel, vagy ha igen, az nincs regisztrálva, így nem lehet megtalálni az eredeti gazdát. A kutyatartóknak az adatok naprakészen tartására is figyelniük kell.

„Itt a nagyobbik probléma a gazdáknak a hozzáállása, itt azért még tapasztalható elmaradás. Például hogyha elköltözik valaki valahova, vagy albérletből albérletbe költözik, vagy új telefonja van, vagy megváltozik az e-mail címe. Ezeket mindet gyakorlatilag jelenteni kellene az állatorvosnál, hogy át tudják írni. Ha valakinek megváltozik a telefonszáma, és egy 3 évvel ezelőtti telefonszám van benn, és Keszthelyről elköltözik Miskolcra, akkor azt elég nehéz megtalálni az ilyen gazdát” – emelte ki a gyepmester.

A keszthelyi ebtelepen jelenleg is vannak kutyák, ezek chipezéséről a gyepmester gondoskodik. Fontos, hogy örökbefogadás esetén ezeken a mikrochipeken lévő adatokat is át kell íratni az új gazdinak – a Keszthelyi TV tájékoztatása szerint.