Kútba esett iskola- és óvodafejlesztés: Balatonszemes fizet Balatonföldvárnak

A Kúria napokban meghozott jogerős döntése szerint Balatonszemes 6 millió forintot kell fizessen Balatonföldvárnak – értesült a hirbalaton.hu. A sokéves történet előzménye, hogy 670 millió forintos uniós iskola- és óvodafejlesztési támogatástól esett el a balatonföldvári kistérség egy 2010-11-es pályázat során azért, mert Balatonszemes nemmel voksolt az együttműködésre. Balatonföldvár 2015 óta per útján követelte az előkészítés költségeit és az elmaradt haszon megtérítését Szemestől.

Az első és másodfokú bírósági ítéletek is jogosnak tartották Balatonföldvár igényét az előkészítés költségeinek megtérítésére, az ügy Balatonszemes fellebbezése miatt került a Kúria elé. Ahol egyben fordulat is történt a perben; az első és másodfokú bírói testületek ugyanis Balatonföldvár elmaradt hasznát nem látták bizonyíthatónak, a Kúria azonban az ítéletek ezen részét most hatályon kívül helyezte és kimondta: amennyiben Földvár bizonyítani tudja kárát, úgy az az igénye is jogos lehet.

„Balatonföldvár 180 millió forintos fejlesztéstől esett el azzal, hogy Balatonszemes anno kiszállt a kistérségi együttműködésből; a pályázati támogatást csak teljes körű együttműködés esetén lehetett volna lehívni – mondta a hirbalaton.hu-nak Holovits Huba balatonföldvári polgármester.

– Mi az általános iskola, a zeneiskola és az óvoda épületét korszerűsítettük volna. Képviselő-testületünk néhány éve úgy döntött, hogy 30 millió forint kártérítésre tart igényt; ez az összeg akár most, a Kúria döntése nyomán változhat is, hiszen várhatóan most egy szakértőt fogunk megbízni, mert alá kell támasztanunk a Kúria előtt az igényünket.”

A földvári polgármester szerint a korábbi földvári kistérség oktatási épületeinek fejlesztésére szánt 670 millió forint a mai napig nagyon hiányzik. „Azóta sem történtek meg az akkor tervezett korszerűsítések, épületbővítések, sem a város nem tudott rá pályázni, sem az iskolák üzemeltetését azóta átvevő állam nem tudott költeni erre a célra…”

Balatonszemesre egyébként még Földvárnál is több, 200 millió forint esett volna a 670-ből.   Takács József polgármestert többször is kerestük, de egyelőre nem értük el. A szemesi faluvezető 2015-ben azt nyilatkozta a Somogy megyei napilapnak: „Az igazságszolgáltatásnak és a települési önállóságnak is egyfajta szakítópróbája lesz ez a per. Iskolánk önállóságát fel kellett volna adni, elsősorban emiatt mondott nemet voltaképpen az egész Balatonszemes, hiszen a szavazás előtt megkérdeztem a képviselő-testületen kívül a falugyűlést, kikértem a szülők és a pedagógusok véleményét is. Meglátjuk, ezért felelősségre lehet-e bennünket vonni, meg lehet-e büntetni egy egész települést egy szavazatért?”